Afbeelding

Hemd van het Lijf: Elma Beerends

vaste rubrieken

Editie: Week 36, Jaargang 22 |

Pastor Elma Beerends (60) neemt op zondag 14 september afscheid in de Sacramentskerk. Na de eucharistieviering die om 10.00 uur begint is een afscheidsreceptie.

1. Waarom wilde je hier, voor de Sacramentskerk, worden gefotografeerd?
“Ik heb zeven jaar in de Sint Ursulaparochie gewerkt, later kwam daar Sion bij. De afgelopen zes jaar was ik de eerst aanspreekbare pastor van deze locatie . Ik heb hier met heel veel plezier samengewerkt met de vele vrijwilligers.”

2. Hoe ben je ooit in de religieuze wereld terechtgekomen?
“Het is een roeping. Al vanaf mijn twaalfde had het religieuze een heel sterke aantrekkingskracht op mij. Daarom ging ik theologie studeren. Eerst heb ik catecheselessen gegeven op een middelbare school en daarna ben ik meer dan twintig jaar pastoraal werker geweest. Ik heb niet zelf voor dit pad gekozen, maar het pad heeft mij gekozen.”

3. Waardoor kenmerkt de Sacramentskerk zich voor jou?
“Ik heb in twee andere parochies in Den Haag gewerkt en ook daar zag ik dat de verantwoordelijkheden samen met vrijwilligers werden gedragen. Daar zijn er hier veel van en zij zetten zich met een enorme inzet en groot enthousiasme in. Ik vind dat geweldig. De vrijwilligers hebben allen hun eigen talenten, waardoor een mooie synergie ontstaat.”

4. Je hecht dus vooral waarde aan de gemeenschapszin?
“Ja, die synergie ervaar je vooral in liturgische vieringen, feesten en uitvaarten. Doordat je zo op elkaar ingespeeld bent, versterk je elkaar. Zo kun je feest vieren bij feestelijke gelegenheden, maar elkaar ook tot steun zijn in periodes van rouw.”

5. Blijft die gemeenschap ook groeien?
“Nee, helaas heb ik in mijn tijd als pastoraal werker gemerkt dat hij in kwantitatief opzicht alleen maar is gekrompen. Waar ik me zorgen om maak is de leeftijd van de parochianen, want het is lastig om jongeren voor het geloof te enthousiasmeren.”

6. Hoe komt dat?
“Ik denk dat het niet een probleem is dat specifiek voor de kerk geldt, maar voor het gehele verenigingsleven. Bij de scouting lopen de ledenaantallen terug en sportclubs hebben moeite om bestuursleden te vinden. Dat komt in mijn ogen doordat sociale contacten veranderen en er tegenwoordig veel meer afleiding is dan vroeger.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... Ik denk dat de functie van burgemeester raakvlakken heeft met die van pastor; je hoedt beiden een gemeenschap. Bij burgemeester Verkerk vind ik  het mooi om te zien dat hij er, als er gerouwd wordt, altijd is voor zijn burgers, maar ook bij feestelijke aangelegenheden. Ik zie zijn werk ook als een roeping.”

8. Waar heb je in die zeven jaar het meest plezier aan beleefd?
“Ik ben een traditioneel pastor en bevind me graag in de nabijheid van mensen. Zij stellen niet alleen hun huis, maar ook hun hart voor je open. Daardoor deel je in vreugde en verdriet, maar ook in het leven van alledag. Verder werk ik graag met groepen en geniet ik van liturgische vieringen.”

9. Waar haal je de inspiratie voor je preken uit?
“In eerste instantie uit de Bijbel. Ik probeer de vertaalslag te maken en mensen in te laten zien dat het ook hun verhaal is. Dat illustreer ik graag met voorbeelden uit de actualiteit en boeken en films die ik gelezen en gezien heb.”

10. Door wie worden je taken overgenomen?
“Na de viering van volgende week, waarin pastoor Ben Bolmer en ik voorgaan, en het feestelijk samenzijn erna, worden mijn taken overgenomen door pastor Dick Verbakel. Hij is één van de teamleden en is al eerst aanspreekbare pastor in de Maria van Jessekerk. Ik krijg een heel goede opvolger!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12