Afbeelding

Hemd van het Lijf: Amber Leeman

vaste rubrieken

Editie: Week 22, Jaargang 30 |

Amber Leeman is de grondlegster van het Car Art festival, dat op 9 en 10 augustus plaatsvindt op het terrein van Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg.

1. Waarom wil je hier, bij Lijm & Cultuur, worden gefotografeerd?
“Omdat hier het Car Art festival plaatsvindt. Lijm & Cultuur heeft voor het eerst de organisatie van het festival overgenomen, in samenwerking met id11 en mij. Dat is fijn, want ik ben van huis uit een ontwerpster en zij hebben ervaring met de organisatie van grote evenementen.”

2. Ben je er dan zelf helemaal niet meer bij betrokken?
“Dat wel, ik zorg vooral voor flyers en posters. Ik ben er nog nauw bij betrokken, samen met de mensen van id11, die de kunstprogrammering voor hun rekening nemen.”

3. Hoe ben je op het idee van Car Art festival gekomen?
“Vroeger zat ik met mijn ontwerpstudio in een ruimte achter het station. Een vriend van me, Peter van Bemmelen, had daar allemaal oude Citroëns staan. We kwamen op het idee om de lokatie, de auto's en autonome kunst te combineren. Hieruit is Car Art festival ontstaan.”

4. Is het lastig om de organisatie wat los te laten?
“Niet echt. We hadden een punt bereikt, waarbij we moesten doorgroeien of stoppen. Zelf durfde ik het niet grootser aan te pakken. De mensen van Lijm & Cultuur hebben doorgepakt en het ziet er naar uit dat het een groot succes wordt.”

5. Heb je zelf iets met auto's?
“Op het moment dat we op het idee van het festival kwamen, had zelfs niemand een rijbewijs. Nu ik dat wel heb, vind ik het heerlijk om auto te rijden. Voor mij moet een auto vooral praktisch zijn. Verder wilde ik vroeger altijd een witte bestelbus wilde en die heb ik nu.”

6. Wat kunnen bezoekers van het festival verwachten?
“Er zijn kunstenaars die met auto's aan de slag gaan in de breedste zin van het woord. Hierbij moet je denken aan kunst die niet geschikt is voor de witte wand, waaraan live wordt gewerkt. Verder is er een divers muzikaal en cultureel aanbod; we hebben dit jaar zelfs twee podia.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik het Car Art festival komen openen. Nu doet wethouder Ferry Förster dat. Hij knipt een lintje door en komt in een dj-auto van Olaf Mooij, een Rotterdamse autokunstenaar die voor de vierde keer aan het festival meewerkt, aanrijden.”

8. Hoe komen jullie aan de auto's?
“We werken goed samen met autogarages en sloopbedrijven. De kunstenaars hebben zo hun eisen over wat voor auto's er nodig zijn en de leveranciers proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen. Soms willen de eigenaren van de auto's ze weer terug, maar de meesten verdwijnen na het festival omdat ze kapot zijn.”

9. Waar kijk je het meest naar uit bij deze editie van het festival?
“Er worden heel veel leuke dingen gedaan. Zo vind ik het gaaf dat er Transformerpakken worden gemaakt. Verder hebben we met onder meer Roosbeef een mooi poëtisch, elektronisch kunstprogramma. Verder komt Monica Abdoel van kookboek Reizende Sterren met de foodtruck die in de film 'Chef' wordt gebruikt.”

10. Heb je op termijn nog dromen voor het festival?
“Een aantal van mijn dromen komen dit jaar al uit. Zo hebben we het er al vanaf de eerste editie over dat het leuk zou zijn als Henk Wijngaard komt en dat gebeurt dit jaar. Daarnaast is er voor het eerst de mogelijkheid om met een camper op het terrein te parkeren. Voor de toekomst lijkt het me waanzinnig om het autoreuzenrad van John Körmeling naar Delft te halen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12