Afbeelding

Hemd van het Lijf: Dion Rust

vaste rubrieken

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

Delftenaar Dion Rust (17) speelt deze weken de hoofdrol in de musical ‘Aladdin’ van het Rijswijks Jeugdtheater.

1. Waarom wilde je hier, in café Zondag, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier werk. Soms ben ik afwasser, soms mag ik de kok helpen. Het fijne aan deze plek vind ik de sfeer die er hangt. Daarnaast heb ik heel gezellige collega’s, dus ik kom hier graag.”

2. Heb je altijd al iets met theater gehad?
“Niet bewust. Het begon toen ik een jaar of negen was. Ik deed mee aan Jeugdland in Ahoy. Daarbij was het de bedoeling om in workshopvorm een dansje in te studeren. Dat ging zo goed dat me werd gevraagd om mee te doen aan de audities van de Joop van den Ende-musical Tarzan.”

3. En dat heb je gedaan?
“Ja, en dat bleek nog goed te gaan ook. Ik ging door tot de laatste ronde, maar ben uiteindelijk helaas afgevallen. Wel kreeg ik de smaak te pakken en ben ik bij mijn begeleider van toen, die in Nootdorp een musicalgroep heeft, les gaan volgen.”

4. Wat trekt jou in het spelen in een musical?
“Ik vind het vooral heel leuk om even iemand te zijn die je in het echt niet bent; om je te verplaatsen in iemand anders. Dát deed ik van jongs af aan al: als ik een film had gezien, speelde ik een personage na. Al met al heeft het er dus altijd al een beetje ingezeten.”

5. In hoeverre verschil jij dan van Aladdin?
“Ik ben een rustige, introverte jongen, maar Aladdin is heel erg druk. Hij is een straatventer die zijn producten aan de man moet brengen. Omdat ik totaal anders ben dan hij, is het een ontzettend leuke uitdaging om die rol goed neer te zetten. Ik moet zeggen dat het me aardig lukt. Zondag speel ik de laatste van drie voorstellingen en ik vind het eigenlijk wel jammer dat het er dan alweer op zit.”

6. Is het spelen in deze musical goed te combineren met je schoolwerk?
“Ik zit in 5 havo en moet zeggen dat het pas, toen we schoolexamens hadden, wel zwaar was. Aan de andere kant was de afwisseling wel leuk, want de schoolstof is soms best droog, terwijl het instuderen van een script luchtiger is.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ervoor zorgen dat er meer evenementen voor jongeren worden georganiseerd. Zeker sinds Speakers is gesloten, is er voor mensen van mijn leeftijd weinig meer te beleven in de stad. Daarom zou ik daar aandacht aan besteden.”

8. Heb je een musicalster die voor jou als voorbeeld dient?
“Ik heb niet één voorbeeld, nee. Ik vind dat er in de musicalwereld heel veel goede artiesten rondlopen. Het belangrijkste is dat je het verhaal en het gevoel dat daarbij past goed kunt overbrengen. Verder is het belangrijk dat je kan dansen en zingen.”

9. Dat gaat jou ook allemaal goed af?
“Eigenlijk best wel, ja. Ik heb les in breakdance, streetdance en hiphop gehad. Daarnaast ging het zingen me bij de audities voor Tarzan al best goed af en dat is alleen maar verder ontwikkeld. Daarnaast heb ik op de cursus natuurlijk ook geleerd hoe je de emotie in je zang legt.”

10. Ga je na je havo-diploma nog verder in de musical?
“Dat is zeker wel de bedoeling, maar ik ga er niet mijn beroep van proberen te maken. Ik ben van plan om na dit schooljaar informatica te studeren aan de Haagse Hogeschool en zolang de tijd het toelaat, ga ik zeker verder met spelen in musicals.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12