Afbeelding

Hemd van het Lijf: Darren Staines

vaste rubrieken

Editie: Week 37, Jaargang 22 |

Pijnackernaar Darren Staines (48) is één van de drijvende krachten achter Elly’s Choice.

1. Waarom wilde je hier, voor de faculteit Bouwkunde, worden gefotografeerd?
“Het liefst stond ik nu aan de overkant, maar de Talenfaculteit is inmiddels vervangen door twee lelijke blokkendozen die dienen als studentenwoning. Ik kwam op mijn zesentwintigste naar Nederland en heb de taal daar via de ‘Delftse Methode’ geleerd.”

2. Hoe ben je hier terechtgekomen?
“Ik werkte in Frankrijk en leerde daar mijn vrouw kennen, die in Leidschendam woonde. Ik kwam over en fietste twaalf weken lang langs de Vliet hierheen om de taal te leren. Ik heb zelfs mijn eerste baan in Nederland nog aan een huiswerkopdracht overgehouden.”

3. Hoe dat zo?
“Ik moest kranten lezen en zag een advertentie over MovieWorld, een nieuw soort bioscoop in Scheveningen naar Amerikaans recept. Ik heb gesolliciteerd, werd aangenomen en ben vervolgens naar Engeland verhuisd. Toen we een gezin wilden stichten, zijn we teruggegaan naar Nederland, waar ik bij Pathé Eindhoven ben gaan werken. Toen ik een baan op het hoofdkantoor in Amsterdam kreeg aangeboden, zijn we in Pijnacker komen wonen.”

4. De entertainmentbranche heeft je dus altijd wel gelegen?
“Dat niet specifiek, want het was puur toeval dat ik tegen die advertentie aanliep. Ik houd niet van stilzitten en ik moet met content werken. Die blijft veranderen, want er zullen altijd nieuwe films en boeken gemaakt blijven worden.”

5. Hou je zelf van lezen?
“Dat zat er al van jongs af in. Mijn favoriete schrijvers zijn William Boyd en Sebastian Faulks. Verder begin ik me, naarmate ik ouder word, steeds meer voor geschiedenisboeken te interesseren. Ten slotte vind ik het ook leuk om verhalen over de nieuwe economie en de zogenaamde 'Start-up cultuur' te lezen.”

6. Wat houdt Elly’s Choice precies in?
“Elly is een fictief personage dat zich blijft ontwikkelen en van lezen houdt. Ze heeft veel facetten en interesses en stelt maandelijks voor abonnees een pakket van tien boeken beschikbaar. Deze zijn op jaarbasis voor 2,99 in de maand te downloaden. Zo maken de abonnees kennis met schrijvers die ze nog helemaal niet kennen, maar ook met bekendere werken.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik voor meer synergie binnen de stad zorgen. Deze stad heeft een prachtig historisch centrum, een wereldberoemde universiteit en veel diversiteit in de stad. Deze onderdelen hebben heel veel te bieden. Verder vind ik het zonde dat in een architectuurstad zo’n prachtig pand als dat van de talenfaculteit wordt gesloopt, terwijl je er een gedrocht voor terugkrijgt.”

8. Hoe ben je bij Elly’s Choice terechtgekomen?
“Een zakenkennis kwam met het concept en het sprak me direct aan. Ik weet dat de boekenmarkt rijp is voor een verandering en dit leek me een geweldige manier. Hij had al onderhandeld met schrijvers en uitgeverijen, dus ik heb mijn baan opgezegd.”

9. Hoe komt Elly tot haar keuzes?
Er is een Raad van Advies die de pakketten samenstelt. Hierin zitten vooral schrijvers en vertegenwoordigers van uitgeverijen. Zij letten erop dat er voldoende diversiteit binnen de pakketten is. Bij de samenstelling houden zij ook geen rekening met commercieel gewin, maar met de kwaliteit en continuïteit van het concept.”

10. Wat wordt na Elly’s Choice je volgende project?
“Ik heb geen idee, maar ben met Elly een mooie uitdaging aangegaan. Ik heb nooit een carrièrepad uitgestippeld, want dat betekent automatisch dat je je ogen sluit voor andere mooie dingen. We zien wel wat nog komt, maar het mooie is wel dat je in Nederland met hard werken heel wat kan bereiken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12