Afbeelding

Even bellen met - Annemarie Benthem

vaste rubrieken

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

Annemarie heeft een eigen haakblog op internet en bracht onlangs een boek uit: ‘Filet haken voor beginners.’

-Hoe raakt iemand verslaafd aan zoiets als haken?
“Nou, dat ging vanzelf. Een paar jaar geleden ging ik met mijn zus naar een workshop. Tenminste... zij haakte op het laatste moment af en ik ben toen in mijn eentje gegaan. Sinds die workshop ben ik nooit meer gestopt. Ik vond het leuk dat het me makkelijk af ging. Vooral omdat ik eigenlijk nooit zo handig was. “

-Ik ken alleen het vingerhaken van de basisschool. Wat kun je allemaal haken?
“Je kunt er heel veel mee maken. Er zijn mensen die knuffelbeesten of kinderkledinghaken. Er zijn ook mensen die zich op interieurprojecten werpen. Ik ben er daar één van. Gehaakte poefjes zijn nu heel populair. Het is leuk dat het zo gevarieerd is. Voor iedereen is er wel iets.”

- Nou iedereen... het is wel een vrouwending, toch?
“Het is zeker een vrouwending. Vrouwen vormen de meerderheid. Toch zijn er ook mannen die haken. En dat zijn niet alleen homo’s. Dat denken mensen dan al snel. Bij atelier Knotten, waar ik mijn workshops geef, lopen jonge mannen rond. Nog knappe ook. Er is een populaire haakblog van twee Engelse mannen. Zij haken geen poppenkleertjes, maar stoere sjaals.”

GROOT WORDEN WAS NOOIT MIJN DOEL

-Je hebt 2000 volgers op je blog en 1.562 Facebook-likes. Hoe krijg je dat voor elkaar?
“Dat is zo gegroeid. Ik ben begonnen om te laten zien wat ik maak. Groot worden was nooit mijn doel. Mensen vinden het leuk om te kijken en vertellen en twitteren daar weer over. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect. De naam van mijn blog ‘Annemarieshaakblog’ doet het goed in zoekmachines. Ook schrijf ik over populaire ontwerpers die een haaktechniek gebruiken. Als iemand op zo’n ontwerper zoekt, dan komt mijn site ook tevoorschijn. En ik ben consequent. Elke week schrijf ik twee tot drie keer iets nieuws. Daardoor komen mensen steeds terug.”

- Nu dus een boek uit...
“Ja, dat staat vol haakpatronen voor dingen in je interieur en met tassen. Ook komt een bepaalde techniek voorbij: het filet haken. Dat zijn meer opengewerkte patronen. Natuurlijk zijn er volgers op mijn blog die het boek kopen, maar hij is voor iedereen die haakt. De hobbymarkt is best groot. Als je daar niet actief in bent, heb je dat niet door.”

- Wat wordt je volgende stap?
“Nou, ik laat het allemaal over me heen komen. Ik heb een vaste baan en wil dit als hobby blijven doen. Wel ben ik met een tweede boek bezig. Dat wordt voor beginners en komt dit voorjaar uit.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12