Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 33, Jaargang 23 |

Westerkwartier jaren ‘80. Gemeentelijke overheden hadden door dat ze iets moesten met de gestaag oprukkende verpaupering van hun stedelijk gebied. Je had toen woningen van woningbouwverenigingen, van particuliere verhuurders, vaak aangeduid als huisjesmelkers, en eigenaar-bewoners.

Met name de particuliere verhuurders hadden vrij spel op de woningmarkt. De hoogte van de huren werd bepaald door het adagium ‘wat de gek er voor geeft’, terwijl het woord ‘onderhoud’ niet in hun woordenboek voorkwam. Hoog tijd voor renovatie, aanschrijven van eigenaren en denken over sloop voor nieuwbouw. Voor dat proces werd de term ‘stadsvernieuwing’ bedacht. Gemeentebesturen van veel grote steden zagen hun kans schoon om soms ietwat megalomane winkel- en kantoorgebieden te bedenken op de plaats van achterstandswijken. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Hoog Catharijne in Utrecht, waarvoor een woonwijk is gesloopt om aan bouwgrond te komen. De tegenbeweging van bewoners die ijverde voor kleinschaliger bouwen voor de buurt begon in oude wijken in de grote steden, zoals Crooswijk in Rotterdam en de Dapperbuurt in Amsterdam.

De stadsvernieuwing is uit deze tegenbeweging ontstaan en werd onder invloed van de progressieve politiek van die tijd in heel Nederland gemeengoed. Delft, als middelgroot stadje, kwam eind jaren zeventig ook met ideeën voor stadsvernieuwing, onder meer voor de wijk Westerkwartier. Er werd een heuse projectleider, Kees van Laren (rechts op de foto), aangesteld om een en ander in goede banen te leiden. Van Laren had de lastige taak om een soort intermediair te zijn tussen de gemeente en de wijkbewoners. Die laatste groep werd stevig en deskundig bijgestaan door Buurtkomitee Westerkwartier, een goede vertegenwoordiging van de wijk. De gemeente, bij monde van wethouder Hans Reynen, had eigenlijk sloop van de wijk in gedachten, wat felle protesten uit de buurt opleverde. Achteraf gezien is de uitkomst een goede: een beetje nieuwbouw, renovatie daar waar mogelijk en een harde lijn naar huisjesmelkers. Sommigen dachten dat de oude arbeiderswijk vanzelf zou instorten bij de eerste trilling van de slopershamer. De wijk was en is sterker dan ze dachten…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12