Afbeelding

Hemd van het Lijf: Tom de Weerdt

vaste rubrieken

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

1. Waarom wilde je hier, op de Markt, worden gefotografeerd?
“Omdat ik dit altijd al een indrukwekkend plein heb gevonden. Tegenwoordig houd ik kantoor boven het Toeristen Informatie Punt en ik vind het elke dag weer bijzonder dat ik hier mag werken.”

2. Wat doet een centrummanager precies?
“Ik ben aangesteld door Stichting Centrum Management Delft en ik ga me bezighouden met het verwezenlijken van de doelstellingen die in de nota ‘Binnenstad Vitaal&Gastvrij’ zijn opgesteld. Het doel van deze nota is om van Delft in 2020 één van de meest gastvrije steden van Nederland te maken.”

3. Hoe geef je dat concreet vorm?
“Het is de bedoeling dat we projecten opzetten die de stad blijvend leuker maken. Hierbij is het belangrijk dat we alle belanghebbende partijen hierin betrekken, zodat iedereen gehoord wordt. Bovendien proberen we één en ander met co-financiering voor elkaar te krijgen.”

4. Wat maakt jou de geschikte kandidaat voor deze baan?
“Ik zag de vacature en moest wel reageren. Ik ben ooit mijn hart achterna gegaan door uit de financiële wereld te stappen om mijn ideaal te verwezenlijken. Bovenaan mijn ‘bucket list’, die ik tien jaar geleden samenstelde, stond letterlijk ‘het substantieel verbeteren van een willekeurig mensenleven’. Ik begon een eigen bedrijf om mensen te helpen. Deze functie functie is daar ideaal voor, want ik kan in Delft meebouwen aan het klimaat van de hele stad.”

5. Je hebt dus een achtergrond in de financiële wereld?
“Inderdaad. Ik ben begonnen als vertegenwoordiger. Daarna heb ik bij Nationale Nederlanden gesolliciteerd. Vervolgens ben ik pensioenspecialist en vermogensbeheerder geworden. Op enig moment merkte ik een omslag in de financiële sector en was ik er klaar mee. Daarop heb ik bedrijfsplannen beoordeeld voor een bedrijf dat microkredieten verstrekt. Door mijn contacten met ondernemers raakte ik zo geïnspireerd, dat ik mijn eigen bedrijf startte, waarmee ik ondernemers coach.”

6. Op welke manier ga je dat inzetten voor Delft?
“Natuurlijk werk ik volgens een  plan, maar het is niet zo dat ik op mijn zolderkamer honderd pagina’s uitschrijf en die netjes inbind. Ik wil vooral resultaten boeken en denk dat dat het best lukt door me onder de mensen te begeven. Samenwerking is in mijn ogen essentieel.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik vooral erg trots zijn op mijn stad. Daarbij zou ik mezelf continu voorhouden dat de beste landing bij stevige zijwind gemaakt wordt wanneer de piloot gecontroleerde, maar daadkrachtige stuurbewegingen maakt. Die metafoor komt waarschijnlijk voort uit mijn verleden in de luchtvaart.”

8. Hoe zijn je eerste weken als centrummanager bevallen?
“Ik inventariseer veel en moet zeggen dat we al een eind op de goede weg zijn. Ik wil betrokkenen die hier al jaren zitten spreken en onderzoeken wat hun ideeën zijn. Vanuit deze ideeën wil ik projecten opzetten.”

9. Is er een stad die jij als voorbeeld voor Delft ziet?
“Er zijn meerdere steden die het centrummanagement goed voor elkaar hebben. Ik denk aan Gent, de negen straatjes in Amsterdam, Veenendaal en Leiden. Ik ga contact zoeken met de managers aldaar: ik leer namelijk liever van andermans fouten dan dat ik ze zelf maak.”

10. Waar hoop je over een jaar te staan?
“Ik hoop dat we een aantal projecten hebben weten te realiseren, waarbij iedereen het erover eens is dat ze op de lange termijn een meerwaarde voor Delft vormen. Daarnaast wil ik de nota ‘Binnenstad Vitaal&Gastvrij’ in een concreter plan te vertalen, zodat we echt stappen kunnen gaan zetten om van Delft de meest gastvrije stad van Nederland te maken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12