Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Fred van Geest

vaste rubrieken

Editie: Week 46, Jaargang 20 |

Fred van Geest (58) presenteerde afgelopen zondag de cd Trees en Truus, die weten raad.

1. Waarom wilde je hier, in het muzieklokaal van Stanislascollege Westplantsoen, worden gefotografeerd?
“Omdat hier een heel groot gedeelte van de opnames van de cd hebben plaatsgevonden. In de studio’s in dit lokaal komt geen geluid van buitenaf binnen en daarom vond mijn producer Remco Beuger dit een ideale plek om de cd op te nemen.”

2. Wat voor liedjes staan er op je cd?
“Ik heb een aantal jaren geleden met wat familieleden en kennissen zes keer een voorstelling gegeven in Nootdorp. Hierin kwamen toneelspel en de poppenkast samen. Mijn zus Wilma speelde met haar collega Marian bij de poppenkast en mijn zwager speelde hierbij gitaar. Ik speelde toneel. Daarnaast schreef ik de teksten; zowel het verhaal als de liedjes. Tweeëntwintig van de liedjes die op de cd staan heb ik in de periode van 1997 tot en met 2010 geschreven.”

3. Maar op de cd staan toch drieëntwintig liedjes?
“Inderdaad, dat komt doordat producer Remco Beuger op zijn site www.sforzandomuziek.nl aangegeven had dat op de cd drieëntwintig nummers kwamen te staan. Daarom heb ik er nog een nummer bijgeschreven en dat is, vind ik zelf, heel leuk geworden. Alle personages die op de cd een rol spelen, komen in dit laatste liedje samen. Het is een komisch geheel geworden.”

4. Wanneer heb je besloten de liedjes op cd te zetten?
“Eigenlijk kwam dat idee meer toevallig tot stand. Via het projectkoor en -orkest Qui Vive waarvan ik deel uitmaak, kwam ik opnieuw in contact met Remco Beuger, een oud-leerling van me. Hij had zijn goede baan opgezegd en had van de muziek zijn werk gemaakt. Daar hoorde onder meer het produceren van cd’s bij. Ik vertelde hem dat ik nog een aantal liedjes op de plank had liggen en kon hem een proefopname laten horen. Hiervan werd hij meteen enthousiast.”

5. Wanneer ben je begonnen met het maken van liedjes?
“Al op de basisschool maakte ik mijn eerste liedjes en ik ben daar sindsdien mee doorgegaan. Tijdens mijn middelbare schoolperiode was ik verlegen, maar bij elke klassenavond voerde ik een zelfgemaakt liedje op. Op dat podium was ik helemaal mezelf, kon ik mijn verlegenheid opzij zetten. Daar leerde ik om voor een groep te gaan staan. Inmiddels ben ik leraar en sta ik natuurlijk ook voor groepen. Daarnaast speel je soms ook wel een rol als je voor de klas staat.”

6. Waar haal je de inspiratie voor je liedjes vandaan?
“In mijn hoofd komen vaak leuke ideeën en gekke of grappige invallen op. Soms komen de teksten op zichzelf, soms meteen al op melodie. Vaak gebruik ik ook iets van mezelf in de liedjes. Ik probeer liedjes te maken die niet alleen kinderen, maar ook het kinderlijke in volwassenen aanspreken. Daarbij lopen de verhalen altijd goed af.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ervoor zorgen dat er in Delft meer pleintjes komen waar jongeren kunnen spelen. Dit hoeven geen hele speeltuinen te zijn, maar gewoon pleintjes waar geen auto’s parkeren of grasveldjes, waarop kinderen veilig een balletje kunnen trappen. Die waren er vroeger namelijk meer en ik heb daar in mijn jeugd veel plezier aan beleefd.”

8. Wie is jouw favoriete kinderliedjesschrijver?
“Dat zijn er twee. Ten eerste is daar Willem Wilmink. Hij weet je met heel eenvoudige woorden te ontroeren. Dat vind ik zo prachtig. Mijn favoriete kinderliedje Frekie is ook door hem geschreven. Het gaat over een jongen met het Syndroom van Down die met de buurtkinderen meevoetbalt. Ik vind de klasse van de eenvoud bij Wilmink zo mooi. De tweede is Annie M.G. Schmidt. Haar werk is zo simpel, maar o zo sprankelend. Daarbij komt er heel veel fantasie bij kijken, maar zie je toch voor je waar zij het over heeft.”

9. Hoe was de presentatie van de cd afgelopen zondag?
“Die was ontzettend leuk, er kwamen zo’n honderdtwintig belangstellenden op af. We hadden in brasserie Huszár een programma van zo’n half uur, waarin er poppenkast werd gespeeld, er liedjes werden gespeeld en waarbij de cd officieel overhandigd werd. Het was leuk dat er ook kinderen waren en zij hadden het nog naar hun zin ook.”

10. Wat kunnen de mensen van de cd verwachten en hoe komen ze eraan?
“Het zijn leuke liedjes die in iedereen het kind naar boven halen. Verder heeft Dick Fluitsma, een professioneel kunstenaar die ik ook via Qui Vive ken, leuke illustraties in het boekje gemaakt. De cd is voorlopig via de website www.treesentruusdiewetenraad.nl te koop en ik doe mijn best om hem op korte termijn ook in de schappen van Delftse platenzaken te krijgen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12