Afbeelding

Hemd van het Lijf: Daan Verhoeven

vaste rubrieken

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Daan Verhoeven (25) maakt deel uit van het recentelijk opgerichte Delftse vertellerscollectief Rapaille.

1. Waarom wil je hier, bij het Rietveldtheater, worden gefotografeerd?
“Omdat ik dit een heel leuk, charmant theater vind. Als je hier als toeschouwer bent, valt de intieme sfeer meteen op. Zo’n sfeer past goed bij wat wij met Rapaille doen. We hopen er komend theaterseizoen dan ook een keer op te treden.”

2. Wat houdt jullie vertellerscollectief in?
“Wij zijn met zijn vieren en proberen samen onze verhalen aan het publiek te vertellen. Ik begon op mijn gitaar met Tim van den Eijk die prachtige gedichten schrijft. Toen Nick Keijzer dit hoorde, wilde hij met zijn prozaïsche verhalen aanhaken en met Becky Kellitt hebben we iemand die zingt en ukelele speelt. Het mooie is dat we binnen Rapaille ook verschillende formaties kunnen vormen.”

3. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dat te gaan doen?
“Tim en ik hebben elkaar tien jaar geleden leren kennen in een strandtent in Scheveningen, waar we samen werkten. Hij was vooral bezig met teksten en ik met gitaarspel. In de jaren erna hebben we veel gereisd en kwamen we op het idee om samen iets te doen. Ons doel was om dat voor het Fringe-festival te doen en om daarna maar verder te zien.”

4. En beviel het Fringe-festival?
“Zeker weten! We hadden er vooraf totaal geen verwachtingen van, maar de mensen bleken het mooi te vinden. Er kwamen zelfs extra boekingen uit voort. Daarbij vonden we het zelf ook ontzettend leuk en besloten we om ermee door te gaan.”

5. Halen jullie daarbij je inspiratie uit jullie reizen?
“Onder meer. Door te reizen zie je heel veel van de wereld. Het leuke is dat waar je ook heengaat, je vaak met dezelfde verhalen terugkomt. Ik denk dat het daarom ook zo goed gaat tussen ons vier; we begrijpen elkaar.”

6. Hoe komen jullie aan jullie verhalen?
“Die ontstaan vaak spontaan. Soms komt iemand met een tekst en maken we later de muziek erbij; soms gebeurt dat andersom. Het leuke is dat we elkaar daarin aanvullen, zodat het eindresultaat steeds mooier wordt.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ervoor zorgen dat evenementen die worden georganiseerd blijven bestaan. Verder zou ik enthousiastelingen kansen geven, op welk gebied dan ook. Fringe gaf ons de kans om op te treden; die hebben we gegrepen en nu gaan we ons verder ontwikkelen: ik wil dat iedereen die mogelijkheid krijgt.”

8. In hoeverre is wat jullie doen te vergelijken met een reis?
“Heel erg. Reizen is voor een deel wat ons bindt. Daarbij zijn we ergens aan begonnen en weten we niet wat we ervan moeten verwachten. Eigenlijk is het een reis zonder bestemming.”

9. Maar je moet toch wel een doel hebben?
“Voor ons is dat doel vooral om heel veel plezier te maken. Daarnaast hebben veel mensen bij dichten en verhalen vertellen het idee dat het stoffig en voor oude mensen is. Wij hopen dat we, door er andere kunstvormen bij te betrekken en er een dynamisch geheel van te maken, het tegendeel te bewijzen. Die tegenstelling komt ook in onze naam terug. Rapaille is een Frans woord en klinkt heel chic. Het betekent gewoon uitschot. Wij willen iets vernieuwends doen.”

10. Waar kunnen de lezers jullie volgen?
“Ten eerste door op facebook naar ‘vertellerscollectief Rapaille’ te zoeken. Verder spelen we bij de Zomerfeesten in Schipluiden en staan we zo goed als zeker op het Car Art festival. Daar proberen we vanaf de imperial van een oldtimer waarmee een vriend van Tim een rally naar Peking heeft afgelegd het verhaal van die oldtimer te vertellen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12