Afbeelding

Wat ik zeggen wil...

vaste rubrieken

Lezers schrijven en mailen naar Delft op Zondag Brieven van maximaal 300 woorden. Anonieme brieven worden niet geplaatst.

DELFT - Ik verwachtte al dat de kermis bij Lijm & Cultuur een mislukking zou worden. Dat is geen plek en te ver van de stad, terwijl de kermis eeuwenlang op de Markt is gehouden. Ik ben veel met de historie van Delft bezig en vind dat de kermis ook uit historisch oogpunt op de Markt moet blijven. Ik begrijp de hinder voor de omwonenden. De kermis op de Markt is een overblijfsel uit een jaarmarkt, welke in de Middeleeuwen rond de Sint Oldulphusdag op 12 juni op de Markt werd gehouden. Daar getuigt de Stille Ommegang nog van. Deze jaarmarkt groeide steeds meer uit tot kermisvermaak en vond jaarlijks in juni plaats. Later is de kermis tot in 1972 in de eerste week van juli gehouden. Door de - toen al - overlast in de zomer is de kermis daarna verplaatst naar oktober. Sinds 1979 vindt het kermisvermaak jaarlijks in de derde week van september plaats. Mijn mening is om de kermis dit jaar alsnog in de derde week van september op de Markt te houden. De Gemeente Delft lijdt toch ook verlies aan inkomsten uit de staanlasten in deze moeilijke tijd?

DELFT - Vrijdag 20 april was weer een hele slechte dag voor alle mensen die langs de route wonen waar tram 1 en 19 overheen rijden. De ene tram krijst en snerpt nog harder dan de andere. Wat een geluidsoverlast. De trams die vanaf de Buitenhofdreef, Tanthof West binnen komen rijden veroorzaken een oorverdovend geluidsoverlast. Toch hebben we er ook wel eens dagen tussen zitten dat het beter gaat. Er zijn namelijk ook tramstellen die met een normaal geluid onze huizen passeren. Het kan dus wèl. Deze week heb ik het eens een poosje bijgehouden. Dan ging ik noteren welke trams overlast veroorzaken en welke niet. Het lijkt wel of het per dag erger wordt. Gelukkig zit er ook wel eens een dag tussen dat vrijwel alleen goede tramstellen voorbijkomen met een normaal geluid, zonder overlast. De HTM bracht me op dit idee nadat ik de zoveelste klacht bij hen had ingediend. De klachten helpen totaal niet, want ze sturen me met een enorme kluit het riet in. Zo ook deze suggestie om de nummers van de tramstellen te noteren. Hierop heb ik geantwoord dat ze dit beter bij de trambestuurders kunnen navragen, want het kan niet anders dat zij er zelf ook last van hebben. Voor mezelf was het wel een optie om te achterhalen waar die geluidsoverlast nou vandaan komt. Ligt het inderdaad aan het feit dat de tramrails zijn vernieuwd en er nu geen aarde en gras tussen de rails ligt? Ik geloof onmiddellijk dat dit wel geluiddempend werkt, maar niet dat dit het schrijnende en snerpende geluid van de wielen over de rails tegengaat. Ook het smeren van de rails zal misschien ietsje helpen, maar het is niet voldoende voor het snerpende geluidsoverlast van de laatste weken. Naar mijn bescheiden mening heeft het alles te maken met slecht onderhoud aan de tramstellen. De onderkant en de wielen worden niet voldoende onderhouden, vermoed ik. Helaas ben ik geen expert, daarom hoop ik dat iemand naar ons wil luisteren en dit eens grondig wil onderzoeken. De klachtenafdeling van de HTM en de klachtenafdeling INFRA doen er tot nu toe helaas niets aan. Wie kan en wil hier eens naar kijken?

DELFT - Zwerfafval in Delft, het lijkt steeds vaker voor te komen. In de wijk Buitenhof, waar ik woon, zie ik steeds vaker beelden zoals op de foto bij deze brief. Op de foto zien we restanten van een bezoek aan McDonald’s. Dit trof ik zondag 22 april aan voor mijn deur aan de Pijperring. Ik wil graag een oproep doen aan de Delftenaren om zo flink te zijn om je eigen rotzooi in een afvalbak te gooien. Als die niet direct voor handen is, neem je afval dan mee naar huis en gooi het daar weg. Het is een kleine moeite en je voorkomt daarmee grote ergernis en overlast voor anderen. Delft is een prachtige stad, laten we dat met elkaar alsjeblieft zo houden! Wees flink en ruim je eigen rotzooi op.

DELFT – Vrijdag 13 april, om 10 over een, zat ik op m’n elektrische rolstoel en reed ik over de Papsouwselaan. Ik ging daar bij het zebrapad oversteken om naar de Hoven te gaan. Ik was er bijna en toen kwam die klap. Een automobiliste kwam met een klap tegen m’n rolstoel. Het was best druk en veel mensen hebben dit gezien. De dame stapte uit, maakte een kort praatje, gaf haar 06-nummer en ik gaf haar mijn telefoonnummer en adres. Gelukkig was de schade aan de rolstoel gering en kon ik, weliswaar met veel pijn en nog bevend van de schrik, verder rijden. Jammer dat er geen politie bij is geweest. Wat mij wel dwarszit is dat deze dame (?) niet zo fatsoenlijk is geweest om me op te bellen en te vragen hoe het met me gaat. Het was een grote fout van haar en na een week heb ik nog steeds pijn. Ik ben echter ook dankbaar dat het zo is afgelopen.

Er zijn inderdaad vele opbrekingen tegelijk. De inzendster beklaagt zicht erover, dat het zo vreselijk voor de studenten is. Wat zou zij ervan denken, hoe het voor de andere bewoners is. De fietsers raken bekneld bij de Abtswoudsebrug. Als de fietsers (grotendeels studenten) zich normaal in een rij zouden opstellen, zou dit al heel wat minder zijn. Sommige bewoners van de Engelsestraat spreken er al over, dat zij in een soort getto wonen. Veroorzaakt door de Spoorzone en het fietsgedrag van studenten. Volgens haar moet je om bij de Albert Heijn aan de Martinus Nijhofflaan te komen, aan de verkeerde kant van de weg en een groot stuk over het trottoir rijden. Is dat een probleem? Op vele trottoirs in Delft wordt gefietst, terwijl bekeuringen uitblijven. Een andere oplossing is het rechterfietspad nemen en bij de zebra af te stappen en met de fiets aan de hand verder te gaan. Niet alleen daar, maar bepaalde benen zijn blijkbaar alleen geschikt om mee te fietsen en niet mee te lopen. Nog een tip, blijf niet in Delft studeren, maar ga terug naar Hilversum. Dat scheelt een fietser.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12