Wat ik zeggen wil - 02 December 2012

vaste rubrieken Wat ik zeggen wil

Editie: Week 49, Jaargang 20 |

Gondelaffaire
Te Koop: Gondels; weinig mee gevaren de prijs is ietwat gestegen tot 1.000.000 euro.

De gondels zijn te bezichtigen op het parkeerterrein naast het ADO stadion. Bij elke verkochte gondel wordt een gratis horloge cadeau gedaan. Kom aan boord.
René Bos, Delft

Integriteit?
Een citaat uit de conclusies van het recente Berenschot rapport: “Onderzoeksvraag was: heeft de heer Verkerk in zijn doen en laten met betrekking tot de gondelaffaire in strijd gehandeld met geldende wetgeving, geldende gedragscodes en algemene regels van behoorlijk bestuur? De hoofdconclusie luidt samengevat dat in de meerderheid van de beslismomenten niet strijdig met geldende normen is gehandeld.’ Het is prettig te horen dat de heer Verkerk in de ‘meerderheid van de beslismomenten’ integer gehandeld heeft. Naar mijn mening kun je echter niet 60 procent of 80 procent integer zijn. Je bent integer of je bent het niet. Helaas staat in het rapport te lezen dat op een aantal (naar mijn mening niet onbelangrijke) beslismomentjes besluiten genomen zijn die ‘op gespannen voet met het kernbegrip onafhankelijkheid uit de gedragscode’ staan en waarmee ‘naar ons oordeel de schijn van partijdigheid niet vermeden’ werd. Met name het vergoeden van (een deel van) de kosten van een rechtszaak, aangespannen door de ene bestuurder (wethouder Baljé) tegen de andere (raadslid Stoelinga), en niet eerst de resultaten van een (desnoods intern) onderzoek af te wachten, is in mijn ogen tekenend en onvergefelijk. De feiten zijn haarfijn na te lezen in het rapport. Wat ik zeker niet in het rapport terug heb kunnen vinden is dat ‘aan mijn integriteit niet wordt getwijfeld’, zoals mijnheer Verkerk beweert.
Steven Mooij, Delft

Intocht Sinterklaas
Zaterdag was de traditionele intocht van Sinterklaas in onze stad, waar honderden mensen van hebben genoten. Zoals ik. Een prachtige Sint op een mooie witte schimmel deed menig kinderhartje op hol slaan. Daar was hij dan eindelijk. Nu mogen we dan eindelijk onze schoen zetten in de hoop dat er de volgende ochtend wat in zal zitten. Zelf met mijn vierenzeventig jaren heb ook ik genoten van een speciale opvoering van een der Pieten, die jammerend door de stad dwaalde. ’Sinterklaas, wacht nou even, waar ben je!?’ riep de arme Piet. Het huilen stond hem nader dan het lachen. Hij was verdwaald en kon de optocht niet meer vinden. Hij sprak een vader met zijn dochtertje aan met de vraag of zij soms de Sint hadden gezien. ‘Het is een oude man met een rode mantel aan en met een rode muts op zijn hoofd en met wit haar’, sprak de Piet met gebroken stem. Vol elan en met rode konen wees het kind naar verderop, daar moest hij naar toe. En Piet sjokte weer huilend verder. ‘Sinterklaas, waar ben je nou!?’ Nog maar weer eens gevraagd aan een ander kindje. Schreeuwend en wijzend met haar vingertje riep de kleine: ‘Daar, kijk nou goed en loop snel naar de optocht’. Ik zag warempel een traantje in de kinderogen want zij vond het eigenlijk wel zielig voor die Piet dat hij de optocht was kwijt geraakt. Toen ik naar huis ging, zo tegen een uur of half vier, liep die Piet nog te zoeken, maar hij zal eigenlijk wel de Sint hebben gevonden. Ik vond het in ieder geval een zeer geslaagde intocht en weet zeker dat de Sint met zijn voortreffelijke Pieten (zeker de Piet die de weg kwijt was) gezorgd hebben voor een prima promotiemiddag voor de stad Delft. Ze hebben gezorgd voor heel veel kinderplezier. Volgend jaar minstens zo goed! Afgesproken?
Karel Wessling, Delft

Geld genoeg blijkbaar
De gemeente heeft blijkbaar nog geld genoeg voor onzinnige zaken in deze crisistijd. Mogen de huishoudelijke hulpen van de Wmo inleveren, als er leden voor de gemeenteraad gezocht moeten worden is niets te gek. Een dagje met de hele raad een dagje folderen, pennen uitdelen en posters plakken. Ze hadden in het Ham-fietstunneltje, dat onlangs weer geopend was, de primeur om de muren te behangen. Zelfs de dienstfietsen waar ik de ambtenaren nog nooit op heb gezien, waren voorzien met speciaal bedrukte tekst ‘Ja, ik wil in de gemeenteraad’. Ik had de leden liever met sandwichborden zien lopen in de winkelgebieden op zaterdag. Die kunnen ze elke week hergebruiken met andere tekst. Ook kostbare verkeersdrempels (10.000 tot 18.000 euro) in een 30km gebied neerleggen in plaats van handhaven lijkt de oplossing. De gemeente is in dit opzicht weer voor de zelfregulatie (haha). Misschien wel omdat dit niet zo met buurthuizen of ouderen te maken heeft. Dat handhaven, desnoods dagelijks, een werkplek oplevert die zichzelf deels betaalt, kan men waarschijnlijk niet bedenken. Een opsporingsambtenaar met bevoegdheid is de gemeente niet onbekend, dus kost ook geen blauw op straat. Hopelijk voldoet de nieuwste drempel van het Dirk Costerplein aan CROW richtlijnen zodat de gemeente niet aansprakelijk gesteld gaat worden voor ongevallen want dan kost zo’n drempeltje wel erg veel. Begrijpelijk is wel dat deze wordt aangelegd voor de kinderen van de nabij gelegen school, maar irritant is dat de ouders die hun kinderen met de auto komen brengen, veelal de haastige weggebruikers zijn. Zelfs de particuliere taxibusjes die kinderen naar elders vervoeren rijden nu, tijdens de aanleg van de drempel, gewoon over de stoep.
M.J.A. Rust, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12