Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 37, Jaargang 22 |

Het stadhuis heeft ongetwijfeld het nodige meegemaakt met schreeuwende marktkooplui en vrolijk lachende bruidsparen. Om nog maar te zwijgen over heftig orerende politici, schreeuwende gevangenen in de top van het gebouw en konkelende stadsbestuurders. Het zou er waarschijnlijk een fraai boek over kunnen schrijven. Op de linkerfoto zien we het gebouw nog met de oude ingang, waarvoor zich een aantal koetsen verzamelen. Waarschijnlijk een bruiloft gezien, ook het flinke aantal stadsgenoten wat zich achterin de foto bevindt.

Wie weet was het wel op een donderdag, gezien de marktkramen en de handkar met waren. Beetje smoezelige dag, hoewel dat ook aan de plaats in de tijd - rond 1920 - kan liggen. De Markt met het stadhuis en de Nieuwe Kerk is wereldberoemd. Het stadhuis is een ontwerp van de bekende architect Hendrick de Keyser, een Amsterdamse bouwmeester die op kundige wijze de reeds bestaande twee zware middeleeuwse torens in de zeventiende eeuw wist te integreren in een nieuw stadhuis. 'Curia Delphensium' liet hij in grote gouden letters op de gevel aanbrengen, ofwel in leesbaarder Nederlands 'raadsgebouw der Delftenaren'. En dat is het vanaf die tijd tot nu toe gebleven, met wel de nodige in- en uitpandige aanpassingen. Belangrijkste uitwendige verandering is het wijzigen van de hoofdingang: links de situatie met de deur en het trapje in het midden, rechts het stadhuis anno nu met het muurtje en de toegang middels twee trapjes aan de zijkanten. En tegenwoordig weer onder het alziend oog van Hugo de Groot. De Markt leent zich gezien de ligging en de afmeting ook erg voor centrale activiteiten. Net als in andere steden zou je zeggen. Toch is er een groot verschil met die andere 'Markten'.

De Delftse Markt is weliswaar het bestuurlijk en kerkelijk centrum van de stad en er wordt markt gehouden, maar het is bepaald geen plek waar alle belangrijke verkeersaders van de stad samenkomen. Zoals dat in andere steden meestal wel het geval is. In de grijze historie was de Delftse Markt zelfs alleen maar voor voetgangers bereikbaar. De verbreding van de Oude Manhuissteeg in 1885 en de demping van een deel van de Oude Langedijk in 1899 zorgden voor een iets betere bereikbaarheid. Desondanks hoort de Delftse Markt vanaf ongeveer 1315 tot één van de grootste middeleeuwse marktpleinen in Europa, met een afmeting van 85 meter breed en 300 meter lang, omzoomd door een keur aan fraaie panden met dito gevels.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12