Afbeelding

Even bellen met... Tandy Sakala

vaste rubrieken

Editie: Week 49, Jaargang 22 |


De Zambiaanse kok uit Den Hoorn was afgelopen week te zien in het tv-programma ‘Wat de boer niet kent’ op de zender 24Kitchen. De uitzending met Tandy Sakala zal komende maand nog meerdere keren worden herhaald.

-Kende de boer je gerecht?
“Nee. Ik heb voor een boerenfamilie uit Groningen originele Zambiaanse gerechten gemaakt, zoals Finkubala, dat zijn gebakken rupsen, gebakken geit en Nsima – maismeelpap - gemaakt.”

-At hij het op?
“Ja. Opa en oma hebben het ook opgegeten, maar de kinderen vond het niet lekker. Ik zie het programma vanavond (afgelopen dinsdag, red.) voor het eerst, dus ik moet uiteindelijke beoordelingen nog zien.”

‘RUPSEN ZITTEN VOL PROTEÏNE. HEEL BELANGRIJK VOOR HET LICHAAM’

-Vonden de kinderen de rupsen ook niet lekker?
“Nee, terwijl ze vol zitten met proteïne. Heel belangrijk voor het lichaam.”

-Was dit je debuut op tv?
“Ik kook al dertig jaar lang op verschillende festivals. Daar staan filmpjes van op Youtube. Maar het was afgelopen week voor het eerst dat ik op tv te zien was. Toen ze de opnames maakten was ik daarom wel wat nerveus door al die camera’s om me heen. Ze stelden bovendien tijdens het koken veel vragen aan me, maar het ging wel. Ik vond het wel leuk. Het is altijd mooi om Afrikaans te koken.”

-Wat houdt Afrikaans koken in?
“Dat hangt af van welk Afrikaans land. Maar in het zuiden van Afrika worden bij het koken weinig olie en weinig kruiden gebruikt. Alles is puur en het gaat allemaal om de techniek. Door de techniek van het bereiden krijg je de lekkere smaken. Je moet het eens proberen. M’n cateringsbedrijf is in Delft en omstreken ook op de website www.thuisbezorgd.nl te vinden.”
-Wat kunnen kijkers van jouw tv-optreden leren?
“Dat weet ik niet. Daarvoor zouden ze het binnenkort eens moeten bekijken, dan komen ze erachter.”

-Zou je vaker op tv willen koken?
“Als die mogelijkheid wordt geboden; zeker. Als ik de Afrikaanse keuken kan promoten dan doe ik dat graag. Ik heb een grote en professionele keuken laten bouwen. Die zou daar perfect voor kunnen worden gebruikt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12