Afbeelding

Delft geniet tijdens de Record Store Day van topoptredens

cultuur

Chef’ Special wist het publiek aan de Voldersgracht goed te vermaken. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Velvet Music was vorige week zaterdag gastheer tijdens de derde Record Store Day. Van elf tot elf toog de crème de la crème van het Nederlandse artiestenkorps naar de Voldersgracht om het fenomeen platenzaak weer eens goed onder de aandacht te brengen.

In vroeger tijden ging de muziekliefhebber die op de hoogte wilde blijven van het laatste nieuws op muziekgebied naar de platenzaak. Hij maakte een praatje, liet zich adviseren en keerde niet zelden guldens lichter, maar een stapel platen en een goed gevoel rijker huiswaarts. Dit romantische beeld lijkt door de opkomst van het internet achterhaald te zijn, maar daar was afgelopen zaterdag niets van te merken.

“Zo’n promotie is ook heel erg nodig”, zegt Jurgen de Waart, eigenaar van Velvet Music Delft. “En dat is niet alleen voor de platenzaken het geval, maar ook voor de artiesten. Ik denk zelfs dat, als dit soort winkels er niet zijn, sommige artiesten het ook niet zo ver zouden schoppen. Vandaag is Blaudzun één van de publiekstrekkers geweest, maar toen hij hier voor het eerst was stonden hier acht man te kijken. Nu is de zaak vol en vindt hij het leuk om hier te komen. Het is een kwestie van investeren, netwerken en artiesten een podium bieden. Want voor veel artiesten is het lastig om plekken om op te treden te regelen, om over platencontracten nog maar te zwijgen.”

Blaudzun had het inderdaad naar zijn zin. Door technische problemen gaf hij een echte ‘instore’. “Ik heb hier vaker opgetreden en ik vind het altijd leuk om in Delft te zijn. Op vrijdag 1 juni sta ik weer op het ZOMERfestival van TU Delft en ik heb daar ontzettend veel zin in.”

De heren van Chef’ Special brachten ‘s middags een bezoekje aan de Voldersgracht en bouwden hier, samen met het publiek hun eigen feestje. Zanger Joshua Nolet kreeg het zelfs voor elkaar dat het overgrote deel van het publiek op de straat ging zitten. Na afloop, liet het publiek bij de signeersessie, hun longboards, tassen en zelfs schoenen signeren. “Dat vind ik heel bijzonder,” zegt Nolet. “Dit is ons enige optreden van de dag. We hebben er gister twee gehad en ook morgen staan er weer twee op het programma. We mochten kiezen waar we heen gingen en we hebben ervoor gekozen om naar Delft te gaan, omdat we het hier altijd leuk hebben.”

Bij de signeersessie waren de elpees en cd’s van Chef’ Special niet aan te slepen en moesten de medewerkers van Velvet Music zelfs sommige klanten teleurstellen omdat ze door de voorraad heen waren. “Met de verkoop is het ontzettend goed gegaan”, vertelt Jurgen de Waart. “Over het algemeen gaat het met ons best goed. Ik zeg ook altijd dat Velvet Music de minst slecht draaiende platenwinkel is. Wel is het zo dat er in de industrie problemen zijn. Platenmaatschappijen vallen om en als er geen toevoer is, is het voor ons ook lastig. Daarbij is het als jonge artiest moeilijk om bij een label te tekenen. De jongens van Face Tomorrow staan hier voor een groot publiek te spelen, maar ze komen pas nu, erg laat, uit de kosten van hun eigen cd.” Wat dat aangaat is het fijn dat er een radiostation als 3FM is, dat jaarlijks een aantal talenten ‘adopteert’. “Maar één radiostation zet ook weinig zoden aan de dijk”, weet De Waart.

Één van de 3FM Serious Talent, ED, kwam vanuit een Record Store Day-optreden in Amsterdam en had ’s avonds nog een optreden uit zijn clubtour in Zeist. “Het is leuk om hier te zijn. Ik ben benieuwd of het ook echt helpt als het gaat om de verkoop van mijn cd, maar dit soort optredens in de buitenlucht is altijd leuk om te doen.”

Jurgen de Waart kon zondagnacht, tijdens de afterparty waarbij Spinvis en Face Tomorrow draaiden, terugkijken op een geslaagde dag. “Een hoogtepunt is moeilijk te benoemen, want ik heb een drukke dag gehad, waardoor de optredens wat moeilijk te volgen waren. Wel is er veel publiek geweest en werden de optredens volgens mij gewaardeerd. Uiteindelijk heb ik bij de afterparty in Ciccionina nog wel even kunnen genieten.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12