Afbeelding

Rob Linthorst laat komende maand zien dat acteren op hogere leeftijd voordelen heeft

cultuur

Editie: Week 37, Jaargang 22 |

Rob Linthorst is het toneelspelen nog niet verleerd. Komende maand staat hij weer op de planken.

DELFT – Rob Linthorst stond al 13-jarige voor het eerst op het toneel. Ook op 72-jarige leeftijd doet de Delftenaar eigenlijk niets liever dan op de planken staan. Dus vertaalde hij het Amerikaanse toneelstuk Visiting Mr. Green en speelt hij komende maand één van de twee hoofdrollen.


Het stuk Bezoek aan Mr. Green wordt de gehele maand oktober door het Delfts Toneel Gezelschap opgevoerd in het Falie Begijnhoftheater aan het Rietveld 49 in Delft.
“Ik was al min of meer opgehouden met toneelspelen”, begint Rob Linthorst. “Op een gegeven moment zijn er geen rollen meer voor je. En ik heb geen zin om de bijrollen te spelen. Ik deed dus al een tijdje niks meer.” Maar het begon te kriebelen. Via via bemachtigde hij de Engelstalige versie van Visiting Mr. Green, een stuk van Jeff Baron dat één keer eerder in het Nederlands werd uitgevoerd, met onder andere Johnny Kraaijkamp sr. “Ik ging het lezen en dacht: goh. Het gaat over een jonge en een oude man. Die laatste rol leek me wel interessant om te spelen. Vroeger speelde ik alles, nu alleen nog wat ik echt leuk vind.” Hij ging het stuk dan ook in eerste instantie voor z’n plezier vertalen. “Leuk om te doen, want je kunt het dan zo laten bekken zoals jij praat. Daarna heb ik het Delfts Toneel Gezelschap voorgesteld om dit op te gaan voeren.”

Hard werken
Dat wilden ze wel doen. Dus zijn Rob Linthorst en zijn 26-jarige tegenspeler Sevket Kurnaz komende maand in het Delftse Falie Begijnhoftheater te bewonderen. De twee zijn nu druk met repeteren. “Dat is hard werken, pittig”, vertelt Linthorst. “De tekst kennen we inmiddels uit ons hoofd. Het gaat om twee bedrijven met in totaal negen scenes.”


-Waar gaat het stuk over?
Linthorst: “Het speelt zich af in de jaren ’80 van de vorige eeuw, in New York. Het gaat over een orthodoxe Joodse man. Hij is bijna aangereden door een jongeman, die hem als taakstraf één keer per week moet komen helpen. Die ouwe wil dat eigenlijk niet. Het is dramatisch, maar met een behoorlijke dosis humor. Daarnaast gaat het over familie, vriendschap, een generatieconflict, vooroordelen en ruimdenkendheid. Het duurt bijna twee uur.”
-Waar zijn jullie zo druk mee, als jullie de teksten al kennen?
“Het regisseren ván. Het stuk speelt zich af in een flatje met drie deuren, dan moet je bijvoorbeeld op het juiste moment de juiste deur openen. Bovendien: ik kan de teksten opzeggen, maar die moeten ook binnenkomen bij het publiek. Het moet worden gespeeld. Die intensiteit zijn we hard mee bezig.”


- Is toneelspelen op hogere leeftijd lastiger dan wanneer je jong bent?
“Voor iemand van mijn leeftijd is het moeilijker alles uit je hoofd te leren, maar ik beschik over zoveel routine dat het me toch lukt. Verder heb ik sowieso meer lichamelijk vermoeidheid dan voorheen. Ik speel dat ik val en niet meer op kan staan, maar in werkelijkheid kan ik dat ook niet. Ik ben niet meer zo flexibel, terwijl ik vroeger nog over het toneel rende en stuiterde. Het voordeel van mijn leeftijd is dat ik meer levenservaring heb en situaties heb meegemaakt die ook in toneelstukken voorkomen. Dan weet je weer wat voor gevoelens je daar bij had en kun je zoiets beter spelen.”
De première van het Bezoek aan Mr. Green is op zaterdag 5 oktober. Daarna volgen nog voorstellingen op 10, 11, 18, 19, 24 en 25 oktober. Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via de website www.delftstoneelgezelschap.nl of ’s avonds tussen 19.00 uur en 22.00 uur via telefoonnummer 06-31169323.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12