Afbeelding

Mooi Weer 25 jaar

cultuur

Gert Jan Oldeman praat Corina Heuvelman bij over zijn ervaringen met de organisatie van de Mooi Weer Spelen. Foto Trudy van der Wees

De Mooi Weer Spelen bestaan 25 jaar. Wat begon als een ludiek, kleinschalig initiatief, groeide uit tot een grootschalig straattheaterfestival. In de loop der tijd hebben de ambities zich aangepast aan de reële mogelijkheden. Zo gaat dat met tradities, ze bewegen mee op de dynamiek van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat blijft, is de passie. In een serie van vijf interviews vertellen vijf mensen aan de huidige voorzitter van de Mooi Weer Spelen, Corina Heuvelman, over hun fascinatie voor de Mooi Weer Spelen. Deze weel aflevering 1, met Gert Jan Oldeman.

DELFT - Gert-Jan Oldeman stond samen met Kees van Bokhoven, Han Geurts, Ruut van Hooft aan de wieg van de Mooi Weer Spelen. Tegenwoordig geeft hij samen met Ruud van Hooft leiding aan een professionele clownschool, Buuz. “Ik was destijds directeur van een wetenschappelijk instituut, maar er ging minstens duizend uur per jaar zitten in de Mooi Weer Spelen. Ik heb van elk uur genoten. Er stond zoveel vrolijkheid en gezelligheid tegenover”, zegt hij.

- Wat stond jullie voor ogen bij de programmering?
Oldeman: “We hebben steeds geprobeerd het festival te vernieuwen. Dat was noodzakelijk. Er kwamen steeds meer straattheaterfestivals bij in Nederland en ze leken allemaal op elkaar. Wij zochten onze inspiratie in het buitenland. Elke jaar streken we met een groep Delftenaren neer op een camping in Chalon-sur-Saône om het neusje van de zalm op het gebied van straattheater te bekijken.”

- Waar lette je op bij de programmering?
“Subsidiegeld is van ons allemaal, dus je moet een groot publiek behagen. Je moet clowns en goochelaars hebben, maar ook bijzondere acts. Voorwaarde is dat er altijd sprake is van interactie met de omgeving en het publiek. Een goochelaar op de hoek van de straat, dat is niets. Hij moet goochelen mèt die hoek van de straat. Soms is de interactie te indringend. Gaan artiesten alle terrasjes af en heb je een onmogelijk leven als terrasbezoeker en een hele boze ondernemer. Maar er zijn prachtige voorbeelden van hoe het wel kan.”

- Wat maakte de Mooi Weer Spelen uniek?
“In mijn tijd maakte een groep Delftenaren een eigen productie onder leiding van Mark Kingford. Dat was uniek. Wat het festival verder bijzonder maakte was dat we zoveel zelf deden. Bij andere straattheaterfestivals werd de programmering al veel eerder uitbesteed aan een professionele festivalleider. Enerzijds prima. Het nadeel is dat een professional meer gebruikmaakt met impresariaten. Dat maakt de programmering voorspelbaar. Wij gingen liever zelf op zoek naar leuke acts, met zeer verrassende resultaten.”

-Hoe kijken artiesten aan tegen de Mooi Weer Spelen?
“Buitenlandse artiesten deden er alles voor om in Delft op te treden. Dat lag aan de goede verzorging. Ze werden gastvrij ontvangen, er werden feestjes georganiseerd, we regelden een goed onderdak. De meeste straatartiesten verdienen niet veel. Ze moeten het hebben van de zaken erom heen. We huurden cafés af waar de artiesten elkaar konden ontmoeten. Dat ging dan vaak tot diep in de nacht door. Heel gezellig.”

- Hoe zie je de toekomst van het festival?
“Je moet verbijzonderen, iets bieden dat alleen Delft kan bieden. Ik zou het zoeken in samenwerking op het gebied van techniek. Er is hier een populatie van ruim tienduizend studenten, een enorme pool van creatieve, intelligente lieden. Het moet natuurlijk wel aansluiten op hun denk- en belevingswereld. Als je het nou eens zo regelt dat ze studiepunten kunnen halen met een opdracht die verband houdt met de Mooi Weer Spelen? Bijvoorbeeld iets met kinetische kunst.”

- Wat is de mooiste act die je hebt gezien tijdens de Mooi Weer Spelen?
“De Magical Mystery Tour van Plasticiens Volants in 1996. Een optocht met draken, trommelaars en fakkels die trok door de binnenstad, eindigend met vuurwerk bij het toenmalige Techniekmuseum. Een groots spektakel. Er was nog nooit iets van een dergelijke omvang in Nederland geweest.”

Vijfentwintig jaar Mooi Weer Spelen heeft veel memorabele acts opgeleverd. Op de website van de Mooi Weer Spelen kunt u uw stem uitbrengen voor de act die u is bijgebleven als mooiste, leukste, ontroerendste, fraaiste en meest spectaculaire die u ooit hebt gezien. Zie voor meer informatie de website www.delftopzondag.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12