Afbeelding

Duizendpoot Tijn Noordenbos beleefde veel plezier tijdens het werven van sponsors voor de Mooi Weer Spelen

cultuur

Tijn Noordenbos praat Corina Heuvelman, voorzitter van de Mooi Weer Spelen, bij over zijn ervaringen met het vinden van sponsors voor de Mooi Weer Spelen. (foto: Trudy van der Wees)

De Mooi Weer Spelen bestaan 25 jaar. Wat begon als een ludiek, kleinschalig initiatief, groeide uit tot een grootschalig straattheaterfestival. In de loop der tijd hebben de ambities zich aangepast aan de reële mogelijkheden. Zo gaat dat met tradities, ze bewegen mee op de dynamiek van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat blijft, is de passie. In een serie van vijf interviews vertellen vijf mensen aan de huidige voorzitter van de Mooi Weer Spelen, Corina Heuvelman, over hun fascinatie voor de Mooi Weer Spelen. Aflevering 2: Tijn Noordenbos.

De Delftse ondernemer en creatieve duizendpoot Tijn Noordenbos maakte jarenlang deel uit van de sponsorgroep van de Mooi Weer Spelen. Hij is onder meer de bedenker van het Voorschotfestival, de opmaat tot het straattheaterfestival. ”De middenstand, de gemeente, fondsen en grote bedrijven betaalden allemaal mee. Alleen de burger betaalde niet rechtstreeks mee aan het festival. Betaalde optredens waren taboe. Dus organiseerden we in Theater de Veste een voorschotfestival, waar mensen tegen betaling een voorproefje kregen van het echte festival. Een aantal horecabedrijven verzorgden gratis de catering, artiesten traden gratis op. Daar kwamen drie-, vierhonderd mensen op af die daar fors voor betaalden. Op die manier creëerden we enorm sponsorbedrag.”

- Heb je iets met straattheater?
“Ik vind de Mooi Weer Spelen als evenement het leukste dat je kunt hebben in Delft. Alle andere dingen vind ik al snel banaal. Ik vind het leuk om achter de schermen actief te zijn. Ik vond het een kick om een leuk budget bij elkaar te brengen. We haalden destijds toch wel vier ton op. In guldens wel te verstaan. Dat was veel, voor die tijd. Met zo’n bedrag kom je nu niet ver. Alle acts zijn duurder geworden en er zijn veel meer kosten bijgekomen voor schoonmaak, beveiliging, enzovoort. Op de een of andere manier was het destijds een stuk makkelijker om een festival te organiseren.”

- Waar ligt dat aan?
“Het festival is steeds groter geworden. Er worden meer voorwaarden gesteld aan de organisatie. Bovendien wordt er nu gewerkt met een professionele festivalleider. In mijn tijd was dat nog niet zo. Binnen de organisatie zat er ook niemand op te wachten. De gemeente wilde het, geloof ik. Het idee was dat met een beroepskracht de programmering op een hoger niveau zou komen. Maar het inhuren van een beroepskracht sloeg een enorm gat in de begroting, en dat ging dan weer ten kostte van de programmering.”

‘Iets á la de Rattenvanger van Hamelen’

- Hoe zie je de toekomst van het festival?
“Willen we het festival betaalbaar houden, dan moeten we weer terug naar de oude situatie, toen het festival draaide op vrijwilligers. Het probleem is alleen dat onder de vrijwilligers er niemand meer is die dezelfde drive en expertise heeft als de groep van toen.”

- Wat vind je leuk aan het festival?
“Ik vind de kleine acts het leukste, het onverwachte dat op de hoek gebeurt. Die grote acts hoeven voor mij niet zo nodig. Focus op de kleine acts en maak ook gebruik van wat zich in Delft zelf aandient. Er is zat talent .”

- Welke act heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“In 2006 was er een act met twintig of dertig Franse taxi’s die door de stad reden en waarbij zich constant allerlei ruzies en conflicten voordeden. Daar heb ik veel lol om gehad. Een optocht is trouwens altijd leuker dan een spektakel op één vaste plek. Je zoekt eigenlijk iets à la De rattenvanger van Hamelen. Iets hypnotiserends met muziek en vuur waar de mensen achteraan kunnen lopen.”

Vijfentwintig jaar Mooi Weer Spelen heeft veel memorabele acts opgeleverd. Op de website van de Mooi Weer Spelen kun je je stem uitbrengen voor de act die je is bijgebleven als mooiste, leukste, ontroerendste, fraaiste en meest spectaculaire die je ooit hebt gezien. Voor meer informatie, zie www.mooiweerspelen.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12