Afbeelding

Maak kans op gratis exemplaar van Hongerkind

cultuur

Editie: Week 16, Jaargang 22 |

DELFT – De Delftse journaliste Mariska van Vondelen schreef afgelopen zomer het aangrijpende verhaal van haar vader die als 7-jarig jongetje met  een kindertransport per schip tijdens de Hongerwinter naar Friesland werd gebracht. De krant Delft op Zondag mag een boek weggeven.


In het voorjaar van 2012 spraken Mariska  en haar vader Aad van Vondelen over de oorlog. Direct kwamen zij op het verhaal van Aad die in de Hongerwinter in Friesland verbleef. Hoe dat gegaan was en wie dat georganiseerd had, daar had Aad geen weet van. Reden om dat eens uit  te zoeken, vonden beiden. En zo gezegd, zo gedaan. Dat resulteerde in talrijke bezoeken aan diverse archieven. Stukje bij beetje kwam de toedracht van het verhaal in die negen maanden van onderzoek aan het licht.
Het boek bestaat uit drie delen. De tijd in Delft tijdens de Hongerwinter, de reis naar Friesland en de tijd die Aad in Friesland doorbracht, doorspekt met gebeurtenissen tijdens die tijd in Delft. Herinneringen aan de Hongerwinter had Aad genoeg. “Echte honger vreet aan je. Je bent de hele dag bezig met zoeken naar voedsel.” Na een oproep in deze krant ontmoette Aad twee dames die op hetzelfde transport hadden meegevaren. De bittere herinneringen aan de kou, de stank, de honger,  het ongedierte en de onzekerheid vormden een stevige basis  voor de beschrijving van de reis. Deze duurde zeven dagen en nachten en in een van de archieven vonden Aad en Mariska een journaal van de hoofdleider. Aad ontmoette in Friesland zijn Friese buurjongetje en buurmeisje. Zij hielpen mee de herinneringen boven te halen. Al was Aad ontsnapt aan de honger en had hij een fijn onderkomen bij veldwachter Wedzinga en zijn vrouw gevonden, in Noordbergum was het niet echt veilig. De bevrijding werd voor de deur van zijn pleeggezin uitgevochten en Aad maakte enkele spannende uren mee.


Naar aanleiding van het boek werd Aad uitgenodigd om mee te werken aan het programma Andere Tijden, de aflevering Hongerkinderen. ‘Van het begin tot het eind een aangrijpend verhaal’ en ‘Ik wist niet dat zoveel Delftse kinderen zoveel honger hebben geleden. Ik heb met een lach en een traan dit boek in een ruk uitgelezen.’ Dat is slechts een greep uit de reacties die de Delftse journaliste en haar vader nog wekelijks ontvangen.
Het boek is voor 24 euro 95 verkrijgbaar bij de Delftse boekhandels en via www.hongerkind.nl. De krant Delft op Zondag mag één exemplaar weggeven. Mail voor 1 mei naar info@mariska-van-vondelen.nl en maak kans op dit prachtige stukje Delftse geschiedenis.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12