Afbeelding

Jazzfestival Delft: nog mooier, groter en beter dan voorheen

cultuur

Editie: Week 22, Jaargang 30 |

De mannen van Matt Bianco zijn zaterdag 16 augustus op het hoofdpodium op de Markt te bewonderen. (foto: Matt Bianco)

DELFT – De dertigste editie van het Jazzfestival Delft wordt nog mooier, beter en groter dan de voorgaande 29 edities. En niet alleen omdat grote namen als CeCe Peniston, Hans Dulfer en Matt Bianco ervoor naar de Prinsenstad komen…

Wie hun namen niet kent, kent op z’n minst de nummers die ze in de jaren ’80 en ’90 maakten. In het weekend van 15 en 16 augustus kan iedereen op de Markt in Delft nog eens van hun hits genieten. Dat het Jazzfestial Delft erin is geslaagd zulke namen te contracteren, komt onder meer door de samenwerking met The Jazz Dream, legt Mirjan van Leijenhorst namens de organisatie uit. “Zo zorgen we ervoor dat grote namen worden gekoppeld aan jong talent zodat ze samen op kunnen treden”, legt ze uit. Dat heeft voor de aanstormende talenten - in dit geval onder andere studenten van het conservatorium - èn voor de gevestigde namen veel voordelen. “Voor de jonge muzikanten is het natuurlijk geweldig dat ze de kans krijgen met grote namen op te treden. Het draagt bij aan hun muzikale ontwikkeling.” Voor de voormalig supersterren is het mooi om weer eens in het buitenland op te treden en zich te promoten. “Matt Bianco en CeCe Peniston zijn voor het grote publiek in Nederland al een tijdje uit de picture”, beseft Van Leijenhorst. “Niet iedereen weet meteen wie zij zijn.” Het is echter niet zo dat ze inmiddels een totaal ander leven leiden. “Ze zijn altijd actief gebleven, hebben nieuwe albums gemaakt en zijn blijven touren en optreden. Grote hits zijn de laatste paar jaar in ons land echter achterwege gebleven.”

Helden van weleer
Inmiddels heeft het nieuws over de komst van de muzikale helden van weleer Delft en wijde omstreken bereikt. “We krijgen er ontzettend veel leuke reacties op, ook vanuit de regio’s Rotterdam en Den Haag”, zegt Van Leijenhorst. De komst van grote namen gaat dan ook voor extra toeloop vanuit heel Nederland zorgen, verwacht ze. Dat was vorig jaar al zo, toen Tom - funkin’ for Jamaica - Browne optrad. Komende editie zal dit nog meer het geval zijn.


-Waarin verschilt het komende festival van eerdere edities?
Van Leijenhorst: “Naast die internationale namen komen er ook veel opkomende jonge acts en artiesten voor het jonge publiek, zoals de soul- en hiphopzangeres Pink Oculus, de waanzinnige pianiste Francesca Tandoi uit Italië, de door Fela Kuti’s afrobeats geïnspireerde band Koffie, de avontuurlijke jonge helden van Tommy Moustache, de funkband Lessus uit Barcelona, de supervette Tower of Power-tributeband Squib Cakes, edison-winnaar Reinier Baas en nog véél meer. Jazz in the Park in het Poptapark is dit jaar op zaterdagmiddag vanaf 13.30 uur en ook hier is een heel mooi programma. Hier kun je ’s middags in de zon genieten en ‘s avonds door naar de Markt. Er staan dit keer twee podia op de Markt, dat betekent dat er non stop muziek is. Bij Café de Oude Jan doen ze normaal gesproken veel met blues, maar dit jaar is hier voor het eerst ook een heel jazzprogramma op zaterdagmiddag. Op het altijd sfeervolle Doelenplein gaat het één groot dansfeest worden, weet ik wel zeker. We werken voor het eerst samen met Grolsch en de internationale organisatie Save The Children. Met die laatste partij geven we het hoofdpodium op zaterdag aan een junior talent.”
Wie op de hoogte wil blijven van al het laatste nieuws over het Jazzfestival Delft, moet de website www.jazzfestivaldelft.nl en de krant Delft op Zondag de komende weken goed in de gaten houden.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12