Afbeelding

Mooi Weer 25 jaar

cultuur

Corina Heuvelman en wethouder Milène Junius delen hun passie voor het Delftse straattheaterfestival.

De Mooi Weer Spelen bestaan 25 jaar. Wat begon als een ludiek, kleinschalig initiatief, groeide uit tot een grootschalig straattheaterfestival. In de loop der tijd hebben de ambities zich aangepast aan de reële mogelijkheden. Zo gaat dat met tradities, ze bewegen mee op de dynamiek van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat blijft, is de passie. In een serie van vijf interviews vertellen vijf mensen aan de huidige voorzitter van de Mooi Weer Spelen, Corina Heuvelman, over hun fascinatie voor de Mooi Weer Spelen. Aflevering 2: Milène Junius.

Wethouder Milène Junius (CDA) houdt zich bezig met het cultuurbeleid in de stad. In die hoedanigheid staat het straattheaterfestival met vette letters in haar agenda genoteerd. Maar ook voordat Junius wethouder werd, bezocht ze de Mooi Weer Spelen regelmatig. “Ik heb zelfs een keer meegedaan. Precies kan ik het me niet meer herinneren. Het is lang geleden; met een groep jongeren hebben we gezongen achter de Oude Kerk.”

Wat is er zo leuk aan de Mooi Weer Spelen?
“De sfeer. De verrassingen die je als publiek te wachten staan. Het gevoel dat alles kan. De binnenstad biedt een mooi podium voor dit soort evenementen. Ik vind het heerlijk om door de stad te lopen en te worden geconfronteerd met onverwachte dingen. Ik kan me herinneren dat ik jaren geleden met mijn dochtertje naar de Mooi Weer Spelen ging en dat we allerlei mannen tegenkwamen op stelten, verkleed als vogel.

Mijn dochtertje vond ze nogal eng, geloof ik, maar ook spannend. We hebben het er nu nog weleens over. De laatste jaren vond ik het festival iets minder zichtbaar. Ik vond het te verspreid in de stad, de acts niet altijd even aansprekend, het programma was niet erg duidelijk. Kwam je op de plek waar een act zou plaatsvinden, dan was de voorstelling net voorbij bijvoorbeeld.”

Waarom was het minder leuk, denk je?
“Misschien waren er onvoldoende acts, waardoor er te veel tijd lag tussen de verschillende optredens. Misschien was de kwaliteit van de acts minder dan in voorgaande jaren.Ik weet het eigenlijk niet precies. Toen er werd gekozen voor een groter verspreiding over de stad, werd je in elk geval minder verrast in de binnenstad. Het was minder zichtbaar.”

Wat is de kracht van het festival?
“De combinatie van theater en de historische binnenstad. Daarom vind ik dat de optredens zich moeten concentreren in het centrum. Daarnaast staat of valt alles met een goede programmering. We zijn verwend met een aantal indrukwekkende spektakels op de zaterdagavond. Echt geweldig! Maar die leggen wel een groot beslag op het beschikbare budget. Er blijft minder geld over voor andere, kleinere acts. En ook kleine pareltjes blijven in de herinnering. Een ander sterk punt vind ik de inzet van vrijwilligers. Ik sta er telkens weer versteld van hoeveel initiatieven in Delft worden gedragen door betrokken Delftenaren.

De Mooi Weer Spelen zijn daar een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook het Vermeercentrum en heel veel sportverenigingen. Die inzet, dat is de kracht van Delft, zeg ik wel eens. Natuurlijk los je er een financieel probleem mee op, maar mensen vinden het volgens mij vooral leuk om te doen. Het is in mijn ogen absoluut een toegevoegde waarde.”

Wat wordt de uitdaging voor de toekomst?
“De programmering moet van hoge kwaliteit blijven. Het festival hoeft niet per se meerdere dagen te duren. Een vernieuwende programmering biedt mogelijkheden om een nieuw publiek aan te boren. Wat dat betreft is de combinatie met de Levende Etalagedag een gouden greep. Mensen die de ene dag genieten van de Levende Etalagedag komen misschien een dag later terug voor het straattheaterfestival.”

Welke act heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“Plasticiens Volants. Dat spektakel kwam naar Delft in verband met de viering van 750 jaar stadsrechten. Het was een betoverende voorstelling. Ik kwam toen uit het buitenland en dat was voor het eerst dat ik me realiseerde hoe prachtig de binnenstad zich leent voor dit soort manifestaties.”

Vijfentwintig jaar Mooi Weer Spelen heeft veel memorabele acts opgeleverd. Op de website van de Mooi Weer Spelen kun je je uitbrengen voor de act die je is bijgebleven als mooiste, leukste, ontroerendste, fraaiste en meest spectaculaire die je ooit hebt gezien. Voor meer informatie, zie www.mooiweerspelen.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12