Afbeelding

Stoerste Bioboerin van het land woont in Den Hoorn

cultuur

Editie: Week 24, Jaargang 22 |

Stoerste bioboerin van Nederland Hilde Jansen tijdens het krenten van haar druiven. (Foto: Dennis van den Berg)

DEN HOORN – Druivenkweekster Hilde Jansen uit Den Hoorn is afgelopen week uitgeroepen tot Stoerste Bioboerin van Nederland 2014. De ondernemende glastuinbouwster doet er alles aan om de druif van Hollandse bodem onder de aandacht te brengen.

Door: Dennis van den Berg

Het is een goed seizoen voor Hilde Jansen. Terwijl er in de druivenkas door vrijwilligers de afgelopen tijd druk gekrent is, stond de biologische druiventeelster volop in de schijnwerpers. Afgelopen week werd bekend dat Hilde de titel ‘Stoerste Bioboerin’ van Nederland in de wacht had gesleept. “Ik was de enige kandidaat uit de glastuinbouw, dus dat is best wel bijzonder en een hele eer”, vindt ze. Samen met haar man Arnold bestiert ze Nieuw Tuinzight, waar al sinds 1885 druiven worden gekweekt. Het echtpaar heeft er, nadat de druiventeelt in ons land in de jaren 1970 enorme klappen kreeg te verduren, een biologisch-dynamische kwekerij van gemaakt. Als enige in Nederland kweken ze tafeldruiven.

Promotie
Naast het tuinderswerk is Hilde veel tijd kwijt aan de promotie van haar bedrijf. “Toen ik er samen met Arnold aan begon, wilde ik vooral met mijn handen werken. Ik heb toen echt onderschat hoe belangrijk het is om een bedrijfstak als de onze in de publiciteit te houden. We moeten het niet alleen hebben van de verkoop van onze druiven, maar ook van de nevenactiviteiten: rondleidingen en arrangementen in onze kas, op markten en braderieën staan, zelf evenementen organiseren, een website maken en bijhouden, noem maar op. Toen ik daar eenmaal handigheid in had gekregen, begon ik het ook steeds leuker te vinden.” Uiteraard is Hilde daarnaast dagelijks in de kassen te vinden. Het krentseizoen is net achter de rug: hierbij worden met de hand bloesem en druiven van de trossen verwijderd, zodat de andere druiven meer ruimte hebben om te groeien tot de oogsttijd in september.

Druivenbonbon
De contacten met andere ondernemers uit de regio, opgedaan op streekmarkten, leidden tot samenwerkingen om nieuwe producten te maken. Met bakkerij Holtkamp uit Schipluiden werd het ‘druivenbommetje’, een gebakje voor bij de koffie, bedacht en ontwikkeld. Dit jaar heeft Hilde druivenbonbons, die zijn gemaakt door chocoladeatelier Onwijs Lekker uit Wateringen. “Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De smaakessentie van de druif is moeilijk te vangen. De smaak zit vooral in de schil. Samen met chocolatier Wim Löbker hebben we verschillende vullingen getest, zelfs wijn. Uiteindelijk bleek druivenconfituur, gemaakt van onze eigen druivensoort uit de kwekerij, het beste materiaal voor de bonbonvulling.”
Toen was het tijd voor de finishing touch. De vorm van de bonbon was al snel gekozen. Hilde: “Het is een ronde bonbon, dat past mooi bij de vorm van de druif.” De kleur van de bonbon zorgde voor meer hoofdbrekens. Uiteindelijk is gekozen voor een opvallende blauwe kleur: de kleurstof hiervoor wordt gewonnen uit rode kool. “Op witte chocolade geeft dat een bijzonder effect, dat veel wegheeft van Delftsblauw.” 

Zaterdag 21 juni is druivenkwekerij Nieuw Tuinzight van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek tijdens de Midden-Delfland Dag. De druivenkwekerij is gevestigd aan de Zwethkade Zuid 45 in Den Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.druivenkwekerij.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12