Afbeelding

Mooi Weer 25 jaar

cultuur

Daniël Kok en Corina Heuvelman, voorzitter van de Mooi Weer Spelen. (foto: Trudy van der Wees)

De Mooi Weer Spelen bestaan 25 jaar. Wat begon als een ludiek, kleinschalig initiatief, groeide uit tot een grootschalig straattheaterfestival. In de loop der tijd hebben de ambities zich aangepast aan de reële mogelijkheden. Zo gaat dat met tradities, ze bewegen mee op de dynamiek van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat blijft, is de passie. In een serie van vijf interviews vertellen vijf mensen aan de huidige voorzitter van de Mooi Weer Spelen, Corina Heuvelman, over hun fascinatie voor de Mooi Weer Spelen. Deze week aflevering 3, met Daniël Kok.

Toen de Mooi Weer Spelen een Delftse traditie waren geworden, begon de jeugd zich ervoor te interesseren. Een groep jongeren, vaak familie van of bevriend met organisatoren van het eerste uur, begonnen hun eigen club: Blikopener. Daniël Kok was zestien, zeventien jaar toen hij erbij kwam, aangestoken door het enthousiasme van zijn oudere broer. “In het leegstaande gebouw van de Waterloopkundig Laboratorium mochten we onze gang gaan en maakten we acts die werden gepresenteerd tijdens de Mooi Weer Spelen: Modeshows, kunstprojecten, graffiti en streetart. Daar werden we volkomen vrij in gelaten”, aldus Kok.

-Blikopener doet niet meer mee aan de Mooi Weer Spelen. Wat is er gebeurd?
Daniël Kok: “Blikopener is ontstaan bij de gratie van de Mooi Weer Spelen. We hebben ons in 2010 losgekoppeld van het festival en zijn nu als een zelfstandige vereniging die een podium biedt voor jonge kunstenaars. Naarmate het straattheaterfestival professionaliseerde en Blikopener groeide, merkten we dat onze ideeën over straattheater te ver uiteen liepen en dat we elkaar in de weg zaten. We hebben nu ons eigen festival, dat op een ander moment plaatsheeft.”

- Wat doet Blikopener tegenwoordig?
“Blikopener is niet vergelijkbaar met de Mooi Weer Spelen. Het is eigenlijk een werkplaats, soms letterlijk. We noemden onszelf ook wel het productiehuis van de Mooi Weer Spelen. Wij maken zelf acts, geven beginnende kunstenaars de mogelijkheid om iets te maken en daar organiseren we een festival omheen. De kern van Blikopener bestaat uit vrijwilligers, maar daaromheen huren we ook professionele begeleiding in.”

- Hoe zie jij de toekomst van de Mooi Weer Spelen?
“Het romantische idee van een gezellig straattheaterfestival is verouderd. Voor een volwaardig, professioneel festival heb je een gigantisch budget nodig. Vroeger traden straatartiesten misschien voor weinig geld op, dat is tegenwoordig anders. Je moet de Gemeente Delft dus volledig achter je hebben, die moet bereid zijn er substantieel in te investeren. Tegelijkertijd is er behoefte aan inhoudelijke vernieuwing. De ideeën over straattheater veranderen, er is een nieuwe generatie theatermakers en er is ook een nieuwe generatie publiek. Misschien is het een goed idee als iemand van Blikopener in het bestuur van de Mooi Weer Spelen gaat zitten om dat andere geluid te laten horen. Mochten de Mooi Weer Spelen ooit ophouden te bestaan, dan hoop ik dat Blikopener de traditie van het straattheaterfestival kan voortzetten, maar dan wel op onze manier.”

- Welke act van de Mooi Weer Spelen heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“Les Girafes, in 2003. Een zaterdagavondspektakel met enorme giraffes. Ik heb niet zoveel met dit soort spektakels, maar deze was geweldig. Mijn bezwaar is dat ik ze nog wel eens vind tegenvallen, terwijl ze heel veel geld kosten. Aan de andere kant kun je dit onderdeel niet laten vallen. Een spektakel hoort erbij, het heeft een enorme uitstraling en er komen ontzettend veel mensen op af. Voor mij vormen de kleine acts de kern van straattheater. Dat je denkt: ‘Wat is dat voor geks? Is dat normaal of is het straattheater?’. Absurdisme gecombineerd met het alledaagse, dat is in mijn ogen straattheater.”

Vijfentwintig jaar Mooi Weer Spelen heeft veel memorabele acts opgeleverd. Op de website van de Mooi Weer Spelen kun je je stem uitbrengen voor de act die je is bijgebleven als mooiste, leukste, ontroerendste, fraaiste en meest spectaculaire die je ooit hebt gezien. Zie voor informatie de website www.mooiweerspelen.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12