Afbeelding

Regiodebat in TOP gaat over samenwerken, kenniseconomie en de 1 miljard euro die hierin wordt geïnvesteerd

cultuur

Editie: Week 23, Jaargang 20 |

DELFT – In TOP Delft is aanstaande woensdag 6 juni het regiodebat ‘naar een innovatieve regio’. Delft wil en kan in de regio een nog belangrijkere rol gaan spelen op het gebied van technologische innovatie en dat is volgens Willem Trommels, de directeur van Science Port Holland, een goed plan.

TOP Delft organiseert voor het eerst een regiodebat en doet dit samen met de Vereniging Deltametropool. De vraagstelling is: Hoe kunnen we de potentie van kennis en innovatie voor de economie van onze regio optimaal benutten om zo de internationale concurrentiepositie van deze regio te versterken? Willem Trommels, directeur van Science Port Holland, en Nettie Buitelaar, directeur Leiden Bio Sciencepark, zullen het debat inleiden.

Willem Trommels gaat, vertelt hij, woensdag vertellen over regionale samenwerking in Zuid-Holland. “Met name op het gebied van technologie en technologische innovatie”, voegt hij er aan toe. “Verder spreek ik woensdag over de positie van Delft daarin.” Momenteel wordt al veel samengewerkt, weet Trommels. “Maar de kwestie is dat het economische en marketingbeleid heel erg versnipperd is. Veel gemeentes ondernemen vooral zelf activiteiten.” Dat kan beter, denkt de directeur van Science Port Holland. Samenwerking kan namelijk winst opleveren. “Want als je een gezamenlijk doel nastreeft kun je een betere en slagvaardigere uitvoerorganisatie hebben. Je kunt expertise en financiële middelen bundelen. Het is duidelijk dan je dan beter voor de dag komt, vooral internationaal, dan wanneer het versnipperd is.”

- Waarom is het interessant om hierover met elkaar in debat te gaan?
Trommels: “We moeten het in Nederland hebben van technologie en technologische innovatie. Universiteitssteden spelen een hele belangrijke rol in het helpen uitvoeren van landelijk beleid. Delft is één van die steden. De laatste tijd is Delft veel onder de aandacht geweest, en niet alleen omdat de TU Delft de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is. Ook omdat in Delft enkele belangrijke projecten uitgevoerd gaan worden, zoals de Technologische Innovatie Campus Delft (TIC Delft, red.). DSM heeft recent bekendgemaakt onder andere in Delft te gaan investeren. Delft doet het goed en is – op het gebied van internationale samenwerking - een belangrijke partner in Zuid-Holland geworden. Het is goed om die positie te versterken en nóg beter te presteren dan we nu al doen.”

- Delft en haar partners gaan de komende vijf jaar, in tijden van bezuinigingen, een miljard euro investeren in kenniseconomie. Waarom is dit volgens u een goed plan?
“Je móet investeren in technologische innovatie. Als je dat niet doet dan ben je over vijf tot tien jaar geen speler meer. Je moet investeren in kennis en de toepassing daarvan, dat is ook het hele idee achter TIC Delft. In Delft is nu op het terrein van DSM een Bioprocess Pilot Facility in ontwikkeling, een soort nieuwe proeffabriek voor biotechnologie. Vanuit Azië en Amerika is nu al interesse getoond om hier dingen uit te testen. Als het eenmaal klaar is dit de enige dergelijke proeffabriek ter wereld, je hebt dan als stad dus een unique selling point. Zo lopen er momenteel nog meer projecten waar geld in wordt gestoken. Al die ontwikkelingen zorgen ervoor dat de infrastructuur van technologische bedrijven er alleen maar beter op wordt. En als je samenwerkt en de krachten bundelt dan kun je daardoor ook internationaal een rol van betekenis spelen. Dát is het doel en daarom gaan we een miljard euro investeren. Ik ben benieuwd of mensen onze gedachtes ook zo zien, of dat ze het zien als een bedreiging. We gaan woensdag kijken wat men ervan vindt, hoe je het kan organiseren en wat de rol van Delft zou moeten zijn.”

Het debat vindt woensdag plaats bij TOP Delft aan de Hippolytusbuurt 14 in Delft en de toegang is gratis. Zie voor meer informatie de website www.topdelft.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12