Afbeelding

De zomer is voorbij, een nieuw seizoen Delftse Zomergasten kan beginnen

cultuur

Editie: Week 40, Jaargang 22 |

Ferdinand Bakker, Cas Marks, Nina Voets en Frans Marken kijken uit naar een nieuw seizoen Delftse Zomergasten.

DELFT – De eerste twee seizoenen van Delftse Zomergasten waren een succes. De gesprekken waren - vanwege de intieme setting en het ontbreken van camera’s - nóg persoonlijker dan in het VPRO-programma ‘Zomergasten’. Dus begint zondag 12 oktober een nieuw seizoen met nieuwe gasten.

Delftse Zomergasten lijkt op het VPRO-programma, dat Ferdinand Bakker – bekend van de band Alquin - twee jaar geleden op het idee bracht een Delftse variant hiervan te organiseren. Gasten vertellen in Ciccionina voor een zestigkoppig publiek aan de hand van beeldfragmenten iets over henzelf, hun fascinaties en hoe die beelden hun leven hebben beïnvloed.


Organisatoren Frans Marks, Nina Voets, Cas Marks en Ferdinand Bakker kijken tevreden terug op de eerste twee seizoenen. “Het was echt een experiment”, zegt Bakker. “We hadden bijzondere gasten, die heel wat achter hun naam hadden”, voegt Voets eraan toe. “Ook de gasten vonden het achteraf een hele mooie ervaring”, zegt Frans Marks. “Ze vonden het mooi om hun eigen ontwikkeling eens op een rijtje te zetten. En door de intieme setting voelen de gasten zich heel vrij om iets over zichzelf te vertellen.” Dus vermaakte ook het publiek zich kostelijk.


“De formule met beeldfragmenten werkt”, ervoer Ferdinand Bakker. “Daarnaast”, zegt Voets, “hebben de gasten anderhalf uur de tijd, daardoor krijg je echt een diepteinterview. Hoewel, interview is niet het juiste woord. Het zijn eerder gesprekken, waarin dingen naar voren komen die je vooraf niet kan voorspellen.” Het terugvinden van de door de gasten gewenste beelden was niet heel lastig. Soms kwamen de gasten zelf met oude videobanden aanzetten, maar negen van de tien keer werd het gewenste fragment via Youtube gevonden. “Twintig jaar geleden hadden we dit niet zo kunnen organiseren”, beseft Frans Marks.

Aansprekend
De organisatie is er voor het komende seizoen weer in geslaagd meerdere aansprekende en gevarieerde gasten te strikken. De serie begint op zondag 12 oktober om 16.00 uur met de fotograaf, filmer en architect Willem van den Hoed, die dan wordt geïnterviewd door Frans Marks. “Hij woon de helft van het jaar in Zuid-Korea en fotografeert onder meer hotelkamers”, weet Marks. Drie weken later komt Jeroen van Ep van het Delftse ontwerpbureau Fabrique. “Zij doen onder meer campagnes voor Lowlands en Albert Heijn, grote projecten dus”, zegt Voets. Later dit seizoen mogen ook Antoinette Wijffels van Lijm & Cultuur, rijksbouwmeester en voormalig-basketballer Frits van Dongen, Erfgoed Delft-directeur Patrick van Mil, fotograaf Ivo Teunissen en industrieel ontwerper Marcel Schouwenaar op de praatstoel zitten. Na de gesprekken en beelden is het gebruikelijk dat de zomergast en een deel van het publiek nog even blijft hangen en napraat. Een deel van hen eet mee met een door Salsa Verde verzorgde maaltijd. Er is geen kaartverkoop, wel wordt een kleine donatie gevraagd. Delftse Zomergasten wordt regelmatig opgeluisterd met een muzikale surprise. De eerste editie komt Duo Tropical, drie weken later komt LONE-project. Zie voor meer informatie de website www.ciccionina.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12