Afbeelding

Delftse band Toyz brengt na ruim vijftien jaar de eerste volledige cd uit en viert dat met een releaseparty in Speakers

cultuur

Editie: Week 46, Jaargang 20 |

Arjan van Gog (links) en Peter van Heijningen kijken uit naar hun albumpresentatie volgende week vrijdag. (foto: Koos Bommelé)

DELFT - De Delftse instrumentale band Toyz brengt na ruim vijftien jaar eindelijk haar eerste volledige studioalbum uit. Op vrijdag 23 november vindt de presentatie van dit album, The Infinite Road, plaats in Speakers.

Aan het eind van de jaren negentig leek de wereld aan hun voeten te liggen. Ze wonnen wat nu de Peter Tetteroo bokaal genoemd wordt tijdens Westerpop, speelden op Flowerpop, Bospop, Trailerpop en Waterpop en ze oogstten veel lof met hun optredens. Zoals je wel vaker ziet bij succesvolle bands, kwam aan dit succes een eind. “Er was sprake van een sleur. We bleven te lang hangen, er kwam maar niets vernieuwends”, herinnert gitarist Peter van Heijningen zich. “We waren een experiment aangegaan met zangeressen, maar dit bleek niet helemaal te werken. Op een gegeven moment was het ritme er gewoon uit en was het beter om uit elkaar te gaan.”

De hereniging liet jaren op zich wachten. “In 2004 kwamen we weer bij elkaar met Arjan als toetsenist”, zegt Peter. “Onze bassist Ron zag het niet meer zitten, maar gelukkig vonden we in Jeroen van Boldrik een vervanger. Daarnaast kregen we nog steeds veel positieve reacties, doordat Kees Baars onze nummers op Arrow Classic Rock bleef draaien.” Met Robert van Kooij erbij was nieuwe variant van Toyz geboren. “We spelen de muziek zoals we het halverwege de jaren negentig hadden bedacht. Toen we in december 2010 optraden op het Progfarm festival in Bakkeveen bedachten we dat het toch wel heel uniek was wat we deden en dat we ermee verder moesten.”

‘WE HEBBEN UIT NEDERLAND, ENGELAND EN DUITSLAND GOEDE RECENSIES GEHAD’

Het optreden smaakte naar meer. “We hebben alle registers opengetrokken om er een ontzettend gave cd van te maken”, vertelt Arjan van Gog. En met succes. “We hebben uit Nederland, Engeland en Duitsland goede recensies gehad.” Op de cd, The Infinite Road, staan oude bekende nummers, waar soms wat aan gesleuteld is en nieuw werk. Daarnaast staan er in de inlay bij de cd sfeerbeelden die bij de nummers passen en staat bij elk nummer een verhaaltje dat kan helpen bij het interpreteren ervan. “Dat vinden we belangrijk”, legt Peter van Heijningen uit. “Want achter elk nummer hoort een verhaal. Dat willen we graag vertellen. Daarbij is er een bepaalde rolverdeling. Ik vergelijk het vaak met een schilderij. De drummer en de bassist schetsen de lijnen waarin alles gebeurt, de toetsenist is degene die alles inkleurt en ik vertel met mijn gitaar wat ik zie.”

Eén van de illustraties bij de nummers is die van het Oostpoortkasteel. “Ik denk dat veel Delftenaren dat wel heel interessant vinden”, vertelt Van Gog. “André Kramer van www.a-k-vormgeving.nl heeft een 3D-animatie gemaakt van een kasteel dat achter de mooie Oostpoort had kunnen zijn. Hierbij kunnen mensen rondkijken in het kasteel. Het is gewoon een heel leuk idee, een weergave van hoe het zou kunnen zijn. Deze 3D-rondleiding is te bezoeken via www.toyz-web.com/oostpoort.”

De heren van Toyz willen niet alleen muziek maken, maar er echt een show van maken. “Tijdens het optreden hebben we namelijk filmbeelden die bij het nummer horen”, vertelt Van Gog. “Daarnaast reageert de lichtshow op de muziek in plaats van andersom. Normaal gesproken staat zo’n voorgeprogrammeerde lichtshow van tevoren per seconde vast en moet je er tijdens het spelen rekening mee houden dat je op tijd inzet enzovoorts. Onze lichtshow reageert intelligent op bepaalde ‘klanken’, informatie vanuit de keyboards en de drums, waardoor je als muzikant meer vrijheid hebt.” Van Heijningen valt in. “Arjan is softwareontwikkelaar en heeft dat hele systeem bedacht. Voor mij is het heerlijk, omdat ik tijdens het spelen kan improviseren. Dat is ook iets wat ik graag doe.”

Wat de mannen van Toyz minder graag doen is een vergelijking maken met andere muzikanten. “Maar als je naar Peters gitaarspel kijkt, komen mensen al snel bij Joe Satriani terecht”, vertelt Van Gog. “Het belangrijkste is dat je de muziek die je maakt beleeft. Satriani heeft een perfecte beheersing over zijn gitaar, maar het is soms wat klinisch. Bij Peter is de beleving er wel, dat zie je als hij op het podium staat.”

Kaarten voor de release-party zijn te koop via www.toyz-web.com en easyticket.nl en kosten slechts vijf euro. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12