Afbeelding

Honderd jaar Kanaalweg in boekvorm gegoten

cultuur

Editie: Week 26, Jaargang 23 |

DELFT – Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Kanaalweg zijn Dami van Doorninck en Frans Kok in de geschiedenis van dit Delftse buurtje gedoken. Dat resulteerde in een boekje, waarin de geschiedenis van deze historische Delftse promenade is samengevat: 'Kanaalweg 100 jaar'. Dit boekje wordt op zondag 28 juni overhandigd aan stadshistoricus Bas van der Wulp.

De woningen aan het begin van de Kanaalweg werden in 1913 gebouwd. Wat maakt de Kanaalweg zo markant? De monumentale gebouwen van de Universiteit? De koperen koepel van de sterrenwacht? De rij karakteristieke woningen bij de Oostpoortbrug, half verscholen achter de forse platanen? Het fraaie clubgebouw van Laga aan de overkant? Of zijn het de bewoners, die sinds 1913 hun stempel op de straat drukten, en drukken?
Door de jaren heen woonde er een bonte stoet hoogleraren, militairen, ondernemers en ambtenaren. Ja, zelfs twee Javaanse prinsen die aan de Hogeschool studeerden. En enkele 'bekende Nederlanders'. Zoals Willem Schermerhorn, hoogleraar geodesie en de eerste minister-president van ons land na de bevrijding in 1945. Hij woonde er bij elkaar 31 jaar.

Mussert
Dat is aanzienlijk langer dan zijn studievriend Anton Mussert, de latere leider van de NSB die vijf jaar op nummer 15 woonde. Hun vriendschap bekoelde na hun afstuderen echter al snel. Sterker nog, zij werden verbitterde politieke tegenstanders. Anton Mussert werd na de oorlog wegens hoogverraad ter dood veroordeeld en het was uitgerekend Willem Schermerhorn die in het voorjaar van 1946 het doodvonnis van zijn voormalige Delftse jaargenoot bekrachtigde. En in de Botaniestraat, het kleine zusje van de Kanaalweg, woonde een aantal jaren geleden Jeroen Dijsselbloem met zijn gezin. Genoeg reden om de geschiedenis van dit mooie stukje Delft uit de doeken te doen.
Dit boekje wordt op zondagmiddag 28 juni om 16.15 uur overhandigd aan stadshistoricus Bas van der Wulp tijdens het buurtfeest naar aanleiding van het honderdjarig bestaan. Het boekje is gratis voor de leden van belangenvereniging Botaniestraat Kanaalweg (BoKa): niet-leden kunnen het boekje tegen kostprijs à 10 euro kopen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12