Afbeelding

Mariska van Vondelen portretteerde 62 Delftse ondernemers en maakte hiervan een boek

cultuur

Mariska van Vondelen in DOK, met op de achtergrond de door haar gemaakte portretten van Delftse ondernemers. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Mariska van Vondelen is de vrouw achter Open Coffee Delft, een club waar iedere ondernemer gratis kan netwerken. De fotograef en journaliste Van Vondelen fotografeerde en interviewde dit jaar in tachtig dagen tijd tientallen ondernemers en maakte hier een boek van.

Dit boek heeft de titel ‘Open Coffee Delft – ondernemend netwerken’ gekregen en is voor 10 euro 60 verkrijgbaar bij de boekhandels De Omslag, Waltman en Huyser en op de website van Van Vondelen.

De 43-jarige Delftse organiseerde in de zomer van 2010 voor het eerst een Open Coffee-ochtend. Het idee erachter is simpel, legt ze uit. “Een gastbedrijf zet z’n pand open en zet koffie en thee neer. Daarna is het netwerken en praten we twee uur lang met elkaar. Het gaat hierbij niet zozeer over zaken doen met elkaar. De aanwezigen inspireren elkaar over en er wordt ook veel geluisterd.” Open Coffee Delft werd in nog geen twee jaar tijd een succes. De allereerste keer kwamen er al zo’n 25 ondernemers op af, inmiddels kan Van Vondelen elke twee maanden rekenen op zo’n vijftig tot zeventig bezoekers.

Ze is een veelzijdig type. Ze schrijft en fotografeert bijvoorbeeld, onder andere voor de krant Delft op Zondag. Ze wilde de ondernemers van Open Coffee Delft sneller kennis laten maken met elkaar. Uit die gedachte ontstond het idee voor een boek. Ze maakte met de ondernemers de deal dat zij de drukkosten zouden betalen en dat Van Vondelen al het andere werk op zich zou nemen. De bereidwilligheid om mee te werken aan een boek over Delftse ondernemers bleek groot en al snel kon ze beginnen met interviewen en fotograferen.

“Ik heb ze allemaal dezelfde zes vragen gesteld. Daardoor krijg je een eenheid en je kunt veel sneller vergelijken. Je krijgt, door die zes vragen, al snel een goed inzicht van wat die ondernemer doet, hoe hij netwerkt, wat zijn dromen zijn en wat ‘ie voor tips heeft voor andere ondernemers.” Het viel haar op dat de Delftse ondernemers ‘echt positief’ zijn. “Je hoort vaak slechte berichten, maar ze zijn heel erg bereid om naar nieuwe wegen te zoeken. Wie m’n boek leest zal ook merken dat onder ondernemers heel creativiteit en positiviteit heerst. Ze hebben de neiging om samen te werken en projecten aan te pakken.”

Van Vondelen fotografeerde hen bewust in hun eigen omgeving, al kozen sommigen er bijvoorbeeld voor in een park of langs de Schie op de foto te gaan. In totaal maakte ze, omdat sommigen samen op de foto gingen, 52 portretten van 61 ondernemers. “Het was echt een megaklus”, blikt Van Vondelen terug. “Soms had ik tien interviews per week.” In totaal werkte ze tachtig dagen aan het boek.

Die moeite was niet voor niets, want de reacties zijn lovend. “Ze vinden het gaaf geworden en onwijs stoer ook. Kleinere ondernemers komen nooit in zo’n blad, dus die zijn overweldigd als ze zichzelf dan in een boek terugzien. Sommige ondernemers hebben wel twintig boeken besteld.”

Van de zeshonderd gedrukte exemplaren zijn er inmiddels 350 in omloop, de rest is nog altijd verkrijgbaar bij de genoemde drie boekhandels en via de website www.mariska-van-vondelen.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12