Afbeelding

Basisscholieren maken Solar Bells tijdens kick-off van ZOMERfestival

cultuur

Editie: Week 20, Jaargang 22 |

DELFT – Dat het ZOMERfestival voor de bezoekers meer is dan alleen naar grote popacts luisteren, is allang bekend. Dat het festival ook de Delftse basisscholen aandoet is nieuw. 160 Delftse basisschoolleerlingen verzorgen de officiële kick-off van het festival door allen een deurbel op zonne-energie in elkaar te zetten.

Als alle Europeanen een deurbel op zonne-energie zouden hebben, konden twee kolencentrales hun deuren sluiten. Daarom assembleren de leerlingen uit de groepen zes tot en met acht van de Max Havelaarschool, de Bonte Pael en de Bernadette Mariaschool aanstaande vrijdag 160 deurbellen onder leiding van Ad van Wijk, professor Duurzame Energie Systemen aan de TU Delft. Alle leerlingen krijgen een Solar Bell mee naar huis om te installeren en het eerste exemplaar wordt vrijdag 23 mei tussen 13.30 uur en 15.30 uur op het Bastiaansplein aan burgemeester Verkerk overhandigd. De organisatie hoopt met een optreden van The Greatest Rolling Beat Machine meer jongeren naar het evenement te trekken. “Want zij moeten ervoor zorgen dat als ze later een huis kopen, de Solar Bell al naast de voordeur hangt. Een transitie naar duurzame energiesystemen kan namelijk ook heel klein beginnen, zoals bij een deurbel”, vindt Ad van Wijk.


De Solar Bell maakt deel uit van het Green Village van de TU. Aan dit dorp wordt door wetenschappers, studenten en bedrijven hard gewerkt om zoveel mogelijk energie uit wind, zon en beweging te halen en om afval zoveel mogelijk te hergebruiken. Het ZOMERfestival en Verkerk hopen dat de Solar Bell zich als een olievlek over Delft verspreidt. “Kinderen zijn daarbij de beste ambassadeurs. Als de bel eenmaal hangt, laten ze hem ongetwijfeld aan de buren en kennissen zien”, vertelt Anne van Straten namens de organisatie. Na de kick-off  kan Delft nog drie dagen lang van het ZOMERfestival genieten.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12