Afbeelding

Westerpop viert zilveren jubileum met puik programma

cultuur

Editie: Week 25, Jaargang 22 |

Barry Hay met zijn Flying V Formation: voor het eerst op Westerpop.

DELFT – Westerpop heeft dit jaar een zilveren randje. Het festival viert z’n 25ste verjaardag op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus met een puike line-up van artiesten en bands.

De eerste editie van Westerpop vond plaats in 1989, toen de Delftse wijk het Westerkwartier het 100-jarig bestaan vierde. Voor een bedrag van 5.500 gulden werd een tweedaags festival op poten gezet. Bands als The Use, Skinstring, Does Caroline Know en Dizzy D speelden voor een onkostenvergoeding van 75 gulden per band voor een kleine 900 man publiek. Omdat een aantal vrijwilligers erg enthousiast was geworden over het evenement, werd besloten om een vervolg te geven aan dit uit z’n krachten gegroeide buurtfeest. Tegenwoordig komen er jaarlijks zo’n 17.000 bezoekers naar het tweedaagse festival om te kijken en te luisteren naar het puikje van de nationale en internationale livescene.

Beatmuziek
Eén van die bands is The Kik. Deze muzikanten laten zich inspireren door de beatmuziek uit de zestiger jaren en geven daar hun eigen, Nederlandstalige draai aan. Zanger en gitarist Dave von Raven is sinds kort woonachtig in Delft. Twee weken geleden zei hij over Westerpop in dit weekblad: “We staan dit jaar voor het eerst op Westerpop. Ik ben daar al eens als publiek geweest. Het lijkt me hartstikke leuk daar op te treden, ik heb er zin in.” Een andere regionale grootheid is Barry Hay. De zanger van de Golden Earring laat echter zijn vaste bandmaatjes thuis en wordt op Westerpop begeleid door The Flying V Formation, een groep jonge muzikanten. Hay heeft nog energie te over en leeft zich uit met de jonge rockers, van wie sommigen zijn kleinzoons hadden kunnen zijn, in klassiekers uit het Earringrepertoire, covers en nieuwe liedjes.

Programma
Op vrijdagavond 29 augustus staan achtereenvolgens van 19.00 uur tot 24.00 uur op het hoofdpodium:  Tee Set, Jett Rebel, Splendid en Baskerville. Naast het hoofdpodium is er een podium met een regionale popcompetitie, met als hoofdprijs de Peter Tetteroo Bokaal. Dit jaar strijden Vortex University, Andere Koek! en Eve’s Fall om de beker en het openingsplekje in de zaterdag line-up van Westerpop 2015.
Zaterdag 30 augustus staan van 13.00 uur tot middernacht op het hoofdpodium: Pangea, Candybar Planet, The Kik, The Delta Saints uit Amerika, Lulu James en Lonely the Brave uit Groot-Brittannië, Barry Hay & the Flying V Formation en Hoffmaestro uit Zweden. Het Stage Europe Network is gereserveerd  voor een Europees muzikaal keurkorps: uit eigen land The Hearted, Ziggy Wild uit Estland, Vio uit IJsland,  Los Woods uit Noorwegen, Yellow Tree uit Duitsland, The Esthetics uit Polen en Alifib uit Frankrijk.
Er is een festivalmarkt en straattheater, en het festival wordt afgesloten met vuurwerk. Westerpop vindt plaats op de sportaccommodatie van het Grotius College, direct achter het centraal station van Delft aan de rand van het historische centrum van Delft. De toegang is gratis.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12