Effectiever vissen dankzij een dieptemeter!

advertenties

Rustig een hengeltje werpen? Het is een handeling die in Nederland ruim 2 miljoen mensen al wel eens uitvoeren. Vissen is dan ook hartstikke gezellig. Lekker een drankje erbij nemen, het sociaal contact onderhouden en als het even meezit ook een grote vangst uit het water halen: heerlijk toch. Iets minder leuk is het wanneer die vangst niet mee wil werken. Niks is meer frustrerend dan de tijd weg te zien tikken zonder vis gevangen te hebben. Gelukkig is er best wel wat apparatuur op de markt die de kans op een goede vangst aanzienlijk de hoogte injaagt. Een dieptemeter is daar een mooi typevoorbeeld van.

De dieptemeter

De dieptemeter, die ook wel eens de naam fishfinder meekrijgt, is een apparaat dat jou heel wat informatie over het water geeft. Zo meet het de diepte van het viswater, geeft het je een idee van het bodemverloop en zie je zelfs de contouren van vissen en waterplanten. Natuurlijk krijg je deze enorm handige informatie niet over de hele vijver, maar enkel over de locatie waar de dieptemeter bereik heeft. Hoe groot dat bereik is hangt af van model tot model. Een dieptemeter is dan ook geen heiligmakend toestel, maar wel een apparaat die de effectiviteit verhoogt. Je kunt veel professioneler bepalen wat de beste vis plek is zonder daarvoor eerst uren steekproeven te moeten nemen.

Hoe werkt het dan?

Hoe werkt zo'n dieptemeter eigenlijk? Een dieptemeter bestaat uit drie onderdelen. Een transducer, het beeldscherm en de ontvanger. De transducer is het deel van de dieptemeter dat de informatie geeft. Concreet zend het geluidsgolven uit die worden teruggekaatst door de objecten in het water. De ontvanger pikt deze op en aan de hand van de sterkte van de golven en de verlopen tijd wordt een beeld geschetst van de onderwaterwereld. Afhankelijk van het model kan je bijvoorbeeld al snel afleiden hoe groot de vissen in het water zijn, op welke diepte ze zich bevinden en of er eventueel obstakels terug te vinden zijn. Deze schat aan informatie bespaart jou als visser heel wat tijd! Ben je dus op zoek naar een leuke manier om jouw visprestaties te verbeteren zonder een fortuin uit te geven? Dan is de dieptemeter misschien wel exact de oplossing die je zoekt.