<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Film gelauwerde filmkunstenaar in première

  advertenties

DELFT - De nieuwe film van filmkunstenaar Kim Schonewille, 'in limbo', beleeft op donderdag 20 januari zijn première in Filmhuis Lumen.

Door Ruud Stift

Als je 'in limbo' bent, dan bevind je je in de wachtkamer van je nog onbepaalde lot, tussen het leven op aarde en het hiernamaals. Word je in de hemel met open armen ontvangen of ben je meer dan welkom in de onderwereld? Filmkunstenaar Kim Schonewille werd door actrice Gitta Fleuren bezield voor het maken van een nieuwe film. Fleuren tuurde op een warme dag haar besloten hofjestuin in waar een droombeeld van een vrouw ontstond, als een projectie, die uit het verleden naar het heden door het filmdoek heen stapte en in levende lijve verscheen. Deze inbeelding was de start van de samenwerking met Schonewille.

Reglement
De beide hofbewoonsters lieten zich inspireren door het reglement uit 1644 dat bij hen op de gang in het Hofje van Gratie hangt. Artikel 7 uit het reglement luidt: 'Het sal een ijder van de bewoners gehouden zijn, gerust, stil en in alle godzaligheid te leeven, en te wagten van alle gekijf, vechterije, onruste, dronkenschap en ontugtelijk leeven.' Fleuren: "In die tijd was wonen in een hofje een uitkomst voor alleenstaande vrouwen zonder welgestelde familie. Tegelijk dienden zij zich te confirmeren aan scherpe sociale regels. Dit reglement was zeker tot 1950 van kracht."

Verlangens
Schonewille: "Stel je voor dat je voorzien bent van de eerste levensbehoeften en je je tegelijkertijd moet confirmeren aan het reglement, waar gaat je verlangen heen als het weinig ruimte krijgt? We vroegen ons af of de verlangens van bewoonsters die ooit in het hofje hebben gewoond nu nog voelbaar zijn in onze muren. In mijn film speelt Gitta een tijdloos personage als bewoonster van een hofje. Mijn rol in de film is om haar uit te dagen een plek te creëren voor haar verlangen."

Vermeer
Schonewille heeft een voorliefde voor Hollands licht, Ze bewondert de kunstwerken van de meester van het licht, Johannes Vermeer. "Voor de filmbeelden heb ik alleen natuurlijk licht gebruikt. Hetzelfde licht dat Vermeer gebruikte in zijn schilderijen. Ik mij laten inspireren door Vermeers zachte licht van links."
De film is opgenomen in de hofjeswoning van Fleuren. Fleuren: "Ik ben ervan overtuigd dat Vermeer in dit hofje is geweest. Als je kijkt naar zijn schilderijen kunnen ze zo in mijn kamer gemaakt geweest zijn. Kijk naar de ramen, de lichtinval!"

Madame de Berry
De voorgaande film van Kim Schonewille had succes op internationale filmfestivals. De documentaire over Berry Visser, de oprichter van Mojo Concerts, die thuis een geheel eigen theatraal universum bouwde, schopte het zelfs tot in Hollywood. "Madame de Berry is een film met tekst en veel kleurrijke beelden," vertelt Schonewille, "Bij 'in limbo' ligt de nadruk op verstilling in beeld en geluid. Er komt geen gesproken woord in voor."

Kort Delfts
Donderdag 20 januari om 20.00 uur is 'in limbo' te zien in Filmhuis Lumen als onderdeel van het filmfestival Kort Delfts #2. Op die avond worden ook korte films vertoond van andere filmmakers zoals Margo Onnes, Maaiky Silos, Floor de Bie, Floor Vermeulen en Freek Zonderland. Alle filmmakers zijn aanwezig voor een Q & A-sessie. Kaarten zijn te koop via de website van Filmhuis Lumen: www.filmhuis-lumen.nl

Project
'In limbo' is onderdeel van het project '500 jaar verlangen' dat in 2019 gaat touren.
Schonewille: "De tour begint in Delft, de plek waar het idee ontstond."
Op dit moment wordt gerepeteerd voor de performance waarbij film en theater uiteindelijk samen komen.
Fleuren: "Dit project heeft ons in limbo vervoerd. Wij hebben geen idee wat het eindresultaat wordt, welke vreemde situaties we nog tegen gaan komen. We hebben namelijk al hele vreemde momenten beleefd sinds we hiermee zijn gestart…"

Ons advies: gaat dat zien 20 januari!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>