De Lamborghini Urus is de snelste SUV die over de wegen raast.
De Lamborghini Urus is de snelste SUV die over de wegen raast.

De nieuwe Lamborghini Urus in zes rijmodussen

advertenties

REGIO - De Lamborghini Urus, de snelste SUV van autoland, heeft die titel te danken aan de 4,0 liter grote biturbo-V8 die onder de motorkap huist. Een blok dat 650 pk en 850 Nm via een achttrapsautomaat over alle vier de wielen verdeelt.

De Urus is in staat om in 3,6 seconden naar de 100 kilometer per uur te sprinten. In niet minder dan 12,8 seconden raast de SUV met 200 kilometer per uur over de weg. De topsnelheid ligt op 305 kilometer per uur. Carbonkeramische remmen zorgen ervoor dat de Urus, uiteindelijk, weer tot stilstand komt.

Diverse ondergronden
Lamborghini heeft zes modussen voor het rijden bedacht, zodat de Urus op diverse ondergronden z'n mannetje kan staan. Naast Strada (straat) en Terra (off-road) komen we Neve (sneeuw), Sabbia (zand), Sport en Corsa (circuit) tegen. In die laatste modus vindt zelfs 87 procent van de kracht zijn weg naar de achteras. De standen Terra en Sabbia maken onderdeel uit van een heus off-road-pakket, dat onder meer ook bodembescherming bevat. Voor aansprekende rij-eigenschappen op de weg beschikt de Urus over onder meer vierwielbesturing, wat bij lage snelheden bovendien een kleinere draaicirkel oplevert.

Hexagonaal interieur
Net zoals de buitenkant, is het interieur met hexagonale vormen doorspekt. Dit biedt dankzij de wielbasis van 3.003 millimeter volgens Lamborghini voldoende plek voor inzittenden en hun bagage (namelijk 616 tot 1.596 liter). Naast twee bij het infotainmentsysteem behorende touchscreens levert Lamborghini standaard twaalfvoudige elektrisch verstelbare èn verwarmbare stoelen, al staan achttienvoudig verstelbare exemplaren met massage- en ventilatiefunctie op de bestellijst. Optioneel is de driezits achterbank te vervangen door twee losse sportstoelen. Het gehele interieur is naar wens bekleed met een combinatie van alcantara, aluminium, hout en koolstofvezel.
De Europese vanafprijs is vastgesteld op 171.429 euro en dat is de kale prijs. Wat de Urus in Nederland gaat kosten (inclusief BPM en BTW) is nog niet bekend.