Glenn Weisz (centraal) betrok ook zijn doelgroep bij het maken van het boek Studenten Hebben Dorst, dat afgelopen zomer uitkwam.
Glenn Weisz (centraal) betrok ook zijn doelgroep bij het maken van het boek Studenten Hebben Dorst, dat afgelopen zomer uitkwam.

Studenten hebben dorst – en voortaan ook een handig handboek

advertenties

DELFT – Managers kunnen kiezen uit duizenden boeken die hen vertellen hoe ze een succesvol manager worden. En studenten? Die moeten het zelf maar uitzoeken. Glenn Weisz probeert daar verandering in te brengen.

Door: Jesper Neeleman

Afgelopen zomer kwam zijn boek Studenten Hebben Dorst uit. Het is een soort handboek voor studenten dat hen helpt de juiste keuzes te maken. De in de Gillisbuurt geboren Delftse TU-docent geeft al vijf jaar een Persoonlijk Leiderschap Module (PLM) aan excellente TU-studenten. Van de deelnemende studenten en ook ouders hoorde hij afgelopen jaren dat zaken die ze tijdens de PLM leerden, eigenlijk voor elke student beschikbaar zou moeten zijn. "De PLM helpt ze de juiste richting te kiezen. Deelnemende studenten leerden zichzelf beter kennen en ze hadden minder stress", vertelt Weisz. Toen hij voor de zoveelste keer hoorde hoeveel baat ze erbij hadden, dacht hij: hier moet ik meer mee.

En dat deed hij, in samenwerking met het Universiteitsfonds van de TU Delft. Weisz weet dat het studerende deel van generatie Z niet van dikke pillen houdt. "Dus hebben we een visueel aantrekkelijk boek met diepgang gemaakt. Daarbij is niet alleen uitgegaan van alleen lezen. Ze moeten ook prikkelende opdrachten doen of vragen beantwoorden en invullen. Hij maakte het boek samen met oud-studenten die zijn vak volgden."

Zo'n boek als dit, dat was er nog niet, benadrukt Weisz. Dat is best opmerkelijk als je de cijfers erop naslaat. Nederland telt 660.000 studenten. Eén op de acht heeft burn out-klachten. Eén van de vier kijkt, na afronding van de studie, met spijt terug op zijn of haar studiekeuze. Dat komt niet zelden omdat veel studenten in spé vooral focussen op de vraag wat ze willen worden. "Terwijl ongeveer 40 procent van de beroepen die er over tien jaar zijn, momenteel nog niet bestaan", weet Weisz. "Denk aan de app-wereld. Een miljardenindustrie. Maar tien jaar terug bestonden apps nog niet." In plaats van nadenken over je toekomstig beroep, is het zinvoller na te denken over wat je uiteindelijk wilt opbouwen en nalaten. Hoe kun je daar naartoe leven? Wat kun je goed? Wat maakt je gelukkig? Wat zijn je waarden en wat zijn je passies? "Anders heb je straks vijf jaar gestudeerd en denk je: Is dit het nou? Krijg je een quarterlife crisis. Dat wil ik met mijn boek op een leuke manier vóór zijn. Door jezelf de juiste vragen te stellen kun je bewustere keuzes maken en burn outs zoveel mogelijk voorkomen."

Voor lezers van Delft op Zondag heeft Glenn Weisz twee nuttige tips. "Een week heeft 168 uur", begint hij. "Trek je daar de gemiddelde nachtrust, werk- en reistijd vanaf, dan hou je in een week 60 uur over. Als je daarvan de helft voor de buis hangt, tjah, dan moet je niet klagen dat je geen tijd hebt. Tijd krijg je nooit terug, het is ons meest waardevolle goed." Een andere tip: "Achterhaal jouw 'waarom'. Denk niet alleen na over wat je wilt doen met je toekomst, maar vooral ook waarom je dit wilt. Dat is jouw brandstof om hobbels te kunnen trotseren. Het boek Studenten hebben Dorst is voor 17 euro 95 verkrijgbaar via www.studentenhebbendorst.nl.