Vertrouwen in de woningmarkt blijft hoog

advertenties

DELFT/REGIO - Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is nog steeds hoog. De Eigen Huis Marktindicator is vorige maand voor de derde keer achtereen op een waarde van 113 geëindigd.

Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200.
Ruim 40 procent van de Nederlanders geeft aan dat het momenteel een gunstige tijd is om een huis te kopen. De lage hypotheekrente is hiervoor de belangrijkste reden.
Ondanks dit hoge vertrouwen, is het aantal mensen gedaald, dat het een gunstig moment vindt om te kopen. In een jaar tijd is er met 20 procentpunten gedaald.
Oorzaak is de verwachting dat de hypotheekrente de komende tijd licht gaat stijgen. Ook zijn er steeds meer Nederlanders die het nu juist een ongunstig moment vinden om een huis te kopen. Een jaar geleden waren de almaar stijgende huizenprijzen voor 23 procent van de Nederlanders een belangrijke reden om negatief te zijn over de kansen op een eigen woning. Nu is dat verdubbeld naar 47 procent.
Het aantal mensen dat somber is gestemd door het steeds krappere aanbod van woningen is in een jaar zelfs verzesvoudigd, namelijk van 6 naar 35 procent.
Waar Nederlanders overigens minder vertrouwen in hebben, dat is in bankiers, makelaars, hypotheekadviseurs en verzekeraars. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar het imago van beroepsgroepen rondom wonen. De adviseurs die over die beslissingen gaan, blijken het minste vertrouwen te genieten: minder dan 10 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in deze beroepsgroepen.