Foto: Koos Bommelé, archief
Foto: Koos Bommelé, archief Foto: KOOS BOMMELE

Commissie bespreekt terrassenbeleid

DELFT - Na intensieve gesprekken met lokale horecaondernemers en bewoners heeft de gemeente Delft wijzigingen doorgevoerd in het terrassen- en terrasbotenbeleid. Tijdens de extra oordeelsvormende vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur op woensdag 10 april zijn de herzieningen besproken.

Deze aanpassingen komen voort uit een tweede participatieronde, die volgde op een kritisch debat vorig jaar november. Destijds ontving burgemeester Marja van Bijsterveldt veel kritiek op de eerste versie van de beleidsplannen. Naast de input van de commissie werden ook de beleidsnota's ter inzage gelegd, waardoor alle belanghebbenden de kans kregen om te reageren.

Reacties op de voorgenomen wijzigingen waren divers en kritisch. Diverse insprekers uit de horecasector betoogden dat de voorgestelde veranderingen de horeca in Delft zouden schaden. Echter, er waren ook geluiden van tevredenheid, vooral vanuit historische belangengroepen die blij waren met de aandacht voor het behoud van de historische binnenstad.

De nieuwe regels richten zich voornamelijk op veiligheid, vrije doorgang in smalle straten en beeldkwaliteit. Zo blijven windschermen op sommige locaties langer staan en wordt de ligtermijn voor terrasboten aangepast. De commissie streefde ernaar de pijnpunten bij horecaondernemers te minimaliseren, maar niet alle voorgestelde uitbreidingen van terrasruimte werden goedgekeurd.

De definitieve besluiten over het terrassen- en terrasbotenbeleid zullen worden genomen tijdens de raadsvergadering op donderdag 16 mei, waarbij verschillende fracties mogelijk moties of amendementen zullen indienen.