Van links naar rechts: Jacco Maan (Vidomes), Koen Verbogt (NetVerder), Linda Schalkwijk (Woonbron), Marion Timmermans (Stedelink), Bas van Dun (Aardyn), Vincent Smeele (InWarmte), Maaike Zwart (wethouder gemeente Delft) en Barend Kuenen (DUWO). (Foto: Alyssa van Heyst Photography)
Van links naar rechts: Jacco Maan (Vidomes), Koen Verbogt (NetVerder), Linda Schalkwijk (Woonbron), Marion Timmermans (Stedelink), Bas van Dun (Aardyn), Vincent Smeele (InWarmte), Maaike Zwart (wethouder gemeente Delft) en Barend Kuenen (DUWO). (Foto: Alyssa van Heyst Photography)

Delft zet met warmtenet nieuwe stap naar klimaatneutrale stad

DELFT - De afgelopen jaren heeft de gemeente Delft, samen met de betrokken partijen, keihard gewerkt aan de realisatie van een warmtenet om woningen betaalbaar en duurzaam te verwarmen. Deze week maakte de gemeente bekend dat alle handtekeningen zijn gezet en er met de aanleg van dit warmtenet een nieuwe stap wordt gezet naar betaalbare én duurzame warmte: "We hebben hier jaren met heel veel mensen aan gewerkt en om tot dit punt te komen was een enorme uitdaging", vertelt wethouder Maaike Zwart. 

Door Frank van der Steen

De bedoeling is dat deze betaalbare en duurzame warmte uiteindelijk wordt geleverd aan huurders van zo'n 6000 huurwoningen in de wijken Voorhof, Buitenhof én op de TU Delft Campus. Volgens de Delftse wethouder is het de betrokken partijen gelukt om goede en heldere afspraken te maken over de prijs van de warmte. Dit zijn en waren harde voorwaarden voor de woningcorporaties om deel te nemen aan de ontwikkeling van het warmtenet Delft: "De betaalbaarheid van warmte voor de huurder is steeds leidend geweest in de gemaakte afspraken. We hebben hier een aardwarmtebron bij de TU Delft waar duurzame warmte uitkomt. Deze warmte voor het warmtenet wordt geproduceerd door Geothermie Delft B.V. en is een consortium bestaande uit TU Delft, EBN, Shell en Aardyn. Dan hebben we NetVerder, de partij die de buizen aanlegt en de warmteleverancier InWarmte. Als laatste hebben we de vier woningcorporaties die in zee gaan met dit nieuwe warmtenet. Als gemeente hebben wij daar natuurlijk ook onze rol in gespeeld."

Belangrijk
Dat de gemeente de realisatie van dit warmtenet heel belangrijk vindt, heeft alles te maken met de landelijke afspraken over het aardgas: "Allereerst hebben we landelijk afgesproken dat we in 2050 van het aardgas af willen zijn. Dit is daarvoor in Delft een hele belangrijke stap, want hiermee kunnen we uiteindelijk bijna een kwart van onze stad van duurzame en betaalbare warmte voorzien. We hebben de Raad hier al die jaren stap voor stap in meegenomen, die ook al een aantal besluiten heeft genomen om te laten zien hoe ze hier in staat. Het laatste besluit wat ze hebben genomen is dat ze een jaar geleden unaniem hebben besloten om een revolverende subsidie uit te keren naar de warmtepompcentrale. Dit zegt in mijn ogen ook wel iets over het draagvlak wat er in ieder geval op dat moment in de Raad was voor dit project", aldus Zwart.

Betaalbaar
We hebben het continu over betaalbare en duurzame lokale warmte voor Delftse inwoners, maar wat houdt 'betaalbaar' nou precies in? Hierover geeft Linda Schalkwijk, directeur van woningcorporatie Woonbron, uitleg: "Als eerste stapt een huurder op het moment van aansluiten gelijk over, dus vergelijkbare kosten tussen de gassituatie en het warmtenet. Hierna volgt de prijs van het warmtenet de kostenontwikkeling van de kosten die samenhangen met dat warmtenet, wat voor een belangrijk deel gekoppeld is aan lonen, materialen en inflatie. Hier hebben we openbare indexen over afgesproken, waarmee we niet voor verrassingen kunnen komen te staan wat betreft onvoorziene prijsstijgingen. Die lonen, materialen en inflatie hangen ook weer samen met hoe onze inkomens en uitkeringen zich zullen ontwikkelen, waardoor wij echt zeggen dat deze warmte blijvend betaalbaar is voor onze huurders. Het grote voordeel van het warmtenet is dat de prijsontwikkeling veel stabieler is dan een gassituatie, wat bescherming biedt aan onze huurders voor hoge warmteprijzen."

Elementen voor succes
Ondanks dat het in andere steden niet is gelukt, is Delft er dus wel in geslaagd om een grote stap te zetten naar betaalbare en duurzame warmte. Volgens Zwart heeft dit succes te maken met vijf elementen: "Een nauwe samenwerking, transparantie in de samenwerking, subsidies, de aanwezigheid van een aardwarmtebron en de fysieke situatie van Delft. Deze vijf elementen hebben er in onze ogen voor gezorgd dat het hier wel is gelukt. Een vergelijking maken met andere steden is niet mogelijk omdat het project in iedere stad van andere orde is." 

Natuurlijk is er nog een hele weg te gaan, want er wordt nog gewacht op een startvergunning van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Als het warmtenet er komt kunnen de eerste woongebouwen eind 2025 aangesloten worden.