Olympische goden in beeld

DELFT - Deze lezing wordt gegeven door Diana de Wild op dinsdag 16 april van 14.00 uur tot 16.00 uur in de Vierhovenkerk, Obrechtstraat 50.  

De Grieken en Romeinen omringden zich met hun goden. De belangrijkste goden hadden hun paleizen op de Olympus, de hoogste berg in Griekenland, maar ze waren overal aanwezig in beeld. Niet alleen in verhalen en gedichten, ook op muren, vloeren, sieraden, aardewerk en in steen. 

In deze lezing vertel ik niet alleen de Griekse godenmythen, maar staan ook de afbeeldingen van deze goden in de oudheid centraal. Hoe werden de goden afgebeeld door mensen die nog in hen geloofden? Er is een enorme diversiteit aan godenplaatjes bewaard gebleven: van kleine cameeën, via stenen beelden, die als godenbeeld in een heiligdom stonden of gewoon een mooie versiering van een tuin waren, tot enorme mozaïeken op de vloeren van Romeinse badhuizen. Het waren niet zomaar afbeeldingen: men paste de god aan op de omgeving. Op de vloeren van de Romeinse badhuizen lagen goden, die te maken hadden met water en in eetkamers stonden beelden van de god van de wijn. De eigenaren lieten met de afbeeldingen van goden zien hoe rijk ze waren, maar ook hoeveel ze van de oude verhalen af wisten.

Een vrijwillige bijdrage van 5 euro wordt op prijs gesteld. Iedereen wordt uitgenodigd bij de lezing van deze boeiende spreekster. 

Fiets mee naar het Melarium

DELFT - Leer elkaar en de natuur kennen tijdens een begeleide fietstocht. Op 26 april organiseren Bike Kitchen en Natuurlijk Delfland de fietstocht 'Fiets mee naar het natuurcentrum het Melarium', van 11.00 uur tot 15.00 uur. Opgeven bij info@delftonthemove.online. De kosten zijn 2 euro; contact ter plekke te betalen. Hieruit wordt het brood en drinken betaald.

De deelnemers verzamelen zich met hun fiets op de Vulcanusweg 273 in Delft en aan het eind van de activiteit fietsen de deelnemers ook weer teug terug naar de Vulcanusweg 273.

Bij de start worden de fietsen van de deelnemers gecontroleerd en met elkaar wordt brood gemaakt om tussen de middag op te eten. Via een fietstocht komen de deelnemers bij het natuurcentrum Het Melarium in het Ackerdijkse Bos aan. Daar volgt een uitleg over het gebouw, de vereniging Natuurlijk Delfland, de bijen die in het gebouw aanwezig zijn en de natuur rond het Melarium. De deelnemers maken kennis met elkaar, ervaren de natuur tijdens de fietstocht en rond het Melarium. Het Melarium is naast een natuurcentrum ook een kunstwerk dat met de natuur en het milieu rekening houdt. Op het dakterras van het Melarium wordt het landschap ervaren.