'Het landelijke gebied wordt steeds relevanter' (Foto: Koos Bommelé)
'Het landelijke gebied wordt steeds relevanter' (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Het is onze plicht om het gebied te beschermen'

Vervolg van de voorpagina.



Groene long
Het belang van het open gebied van Midden-Delfland staat buiten kijf. "We hebben het in Nederland veel over woningbouw en infrastructuur, maar wat we vergeten is dat groen niet voor zichzelf kan zorgen. In 50 jaar tijd is het groene gebied enorm gekrompen, waardoor het een bescheiden groen hartje is geworden. Ruim twee miljoen mensen wonen om deze groene patio heen, en dat aantal neemt alleen maar toe door de bouw van extra woningen. Als we het landschap niet behouden, hebben deze mensen minder ruimte om uit het compacte stedelijke gebied te ontsnappen en op adem te komen. Dit landelijke gebied wordt daarom steeds relevanter."

Noordermeer onderschrijft dat het unieke landschap van Midden-Delfland, doordrenkt van geschiedenis en biodiversiteit, van onschatbare waarde is voor zowel stedelingen als dorpsbewoners. Noordermeer: "Het is een plek waar mens en natuur in harmonie samenkomen. Een plek waar mensen hun stress even kunnen loslaten door te bewegen, te ademen en te ontmoeten. Het behoud van deze groene long is niet alleen cruciaal voor het welzijn van onze gemeenschappen, maar ook voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Dit gebied fungeert als een natuurlijke buffer tegen hitte en wateroverlast, en het is onze plicht om het te beschermen."

Kringloopboeren
Wat zowel Noordermeer als Van Bijsterveldt wil benadrukken, is dat ook de boeren in het Bijzonder provinciaal Landschap bijzonder zijn. "Van de vijftig boerenbedrijven in het gebied, wordt het grootste gedeelte geleid door kringloopboeren. Dit is een lichtend voorbeeld voor andere regio's. Meer van deze boerderijen zou de milieubelasting drastisch verminderen, een urgente uitdaging voor Nederland." De Landschapstafel wil bovendien stimuleren dat meer mensen lokale producten uit Midden-Delfland kopen. "Waarom van ver halen, als het ook dichtbij kan? Hier in de omgeving hebben we prachtige streekproducten. Het is wel zaak om dit aanbod te vergroten en ook beter beschikbaar te laten zijn in de stad, dus in horeca, supermarkten en de speciaalzaken."

Visie
De afgelopen jaren hebben partners binnen de Landschapstafel op diverse vlakken het nodige bereikt, maar er valt nog veel te doen, aldus Van Bijsterveldt. "We hebben samen een gebiedsvisie opgesteld, die richtinggevend is voor de toekomst van het gebied en inmiddels ook vertaald is in het lokale beleid van de betrokken gemeenten. Maar ook concrete zaken zoals de kwaliteitsimpuls door Staatsbosbeheer in het Abtswoudse en Ackerdijkse bos. We doen mee aan het Nationaal Programma Landelijk Gebied, om financiering voor belangrijke projecten binnen ons gebied veilig te stellen. En de boeren zijn volop bezig met streekproductenontwikkeling, wat zowel economisch als sociaal de banden in het gebied goed doet. We werken aan verbindingen met het stedelijk netwerk en hebben het Bijzonder Provinciaal Landschap kunnen uitbreiden met gebieden ten oosten van de A13, waarmee de positie van deze gebieden wordt versterkt."

Het doel van de samenwerking aan de Landschapstafel is om het landschap tussen de steden te beschermen en te ontwikkelen, door uitvoering en concretisering van de doelen uit de visie op het BPL. De visie richt zich op onderwerpen als ruimtelijke kwaliteit, biodiversiteit, duurzame landbouw, water, klimaat, bekendheid en recreatie. "De samenwerking tussen stad en platteland sterker maken, zonder elkaar te bijten. Dat is een belangrijke doelstelling van de Landschapstafel", vertelt Noordermeer.

Uitdagingen
Ondanks de behaalde successen zijn er grote uitdagingen voor de toekomst. Van Bijsterveldt: "Een visie met elkaar hebben is heel belangrijk, maar we krijgen ook te maken met invloedrijke eerder onvoorziene ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld de situatie rondom de viersporigheid tussen de stations in Delft en Schiedam, dat dwars door Midden-Delfland zal gaan. Zo'n spoorverdubbeling gaat grote impact hebben, hoe belangrijk openbaar vervoer ook is voor natuur en landschap. Partijen die met elkaar aan tafel zitten kunnen de krachten moeten bundelen en onderzoeken en projecten samen trekken." Noordermeer stelt: "De Landschapstafel is bij uitstek het platform waar betrokken partijen met elkaar kunnen bepalen welke slagkracht en middelen nodig zijn bij bepaalde uitdagingen."