Burgemeester Fenna Noordermeer en burgemeester Marja van Bijsterveldt hebben beiden een hart voor het Midden-Delfland (Foto: Koos Bommelé)
Burgemeester Fenna Noordermeer en burgemeester Marja van Bijsterveldt hebben beiden een hart voor het Midden-Delfland (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Midden-Delfland is een groene long die we moeten koesteren'

MIDDEN-DELFLAND - Op 15 maart heeft Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, het voorzitterschap van de Landschapstafel van het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) Midden-Delfland overgedragen aan haar collega van de gemeente Midden-Delfland, burgemeester Fenna Noordermeer. De taak van de Landschapstafel is het versterken van het BPL Midden-Delfland als een groenblauwe oase met natuur, landbouw en recreatie in nauwe verbinding met de stedelijke omgeving. 

Door Cheyenne Toetenel

Naast de gemeente Midden-Delfland maken gebieden van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland onderdeel uit van het Bijzonder Provinciaal Landschap. Al deze gemeenten zijn vertegenwoordigd in de Landschapstafel, samen met het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord Delflands Groen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en de Midden-Delflandvereniging. Deze partijen zitten informeel met elkaar aan tafel en vergaderen zes keer per jaar over het gebied. Met elkaar denken zij na over hoe ze het gebied naar de toekomst toe overeind kunnen houden. Het behoud van het BPL Midden-Delfland wordt gerechtvaardigd door de steun van omliggende gemeenschappen. "Dit gebied is er vanwege de veehouderij, maar ook bij de gratie van de steden. Want zowel dorpsbewoners als stedelingen kunnen niet zonder dit gebied", benadrukt Van Bijsterveldt. "Onze grootste legitimatie zijn de 2 miljoen bewoners rondom dit gebied voor wie het heel belangrijk is dat deze open groene ruimte behouden blijft. Dit deel van de randstad is het meest verstedelijkte deel van Nederland, en dat neemt komende jaren alleen maar toe. Midden-Delfland vormt daarbinnen een klein, maar onmisbaar groen hart. Vele inwoners maken dankbaar gebruik van het feit dat het gebied er is."

Voorzitterschap
De leden van de Landschapstafel spraken bij de overdracht van de voorzittershamer hun dank en waardering uit voor al het goede werk dat Van Bijsterveldt heeft verricht. Van Bijsterveldt, die gedurende vijf jaar met toewijding het voorzitterschap bekleedde, heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een hechtere betrokkenheid van omliggende steden bij het gebied. "Daarbij heb ik altijd gezegd dat wanneer er een nieuwe burgemeester komt in Midden-Delfland - de gemeente met het grootste deel van het gebied binnen haar grenzen - ik de taak zal overdragen", vertelt Van Bijsterveldt. "Nu is het moment daar. Ik heb altijd veel van het gebied gehouden, heb er met hart en ziel voor gevochten en zal zeker ook betrokken blijven. Door het enthousiasme van Fenna Noordermeer heb ik er alle vertrouwen in dat zij het voorzitterschap met dezelfde passie zal voortzetten." Haar opvolger, Fenna Noordermeer, ziet het voorzitterschap als een natuurlijke voortzetting van haar missie als burgemeester van Midden-Delfland: "Ik heb voor dit ambt gekozen om het groene karakter van Midden-Delfland te behouden en door te ontwikkelen. Toen Marja van Bijsterveldt over de missie van de Landschapstafel begon, voelde ik meteen dat ik het voorzitterschap op mij wilde nemen." Wat we van Noordermeer kunnen verwachten? "Als voorzitter en verbinder wil ik een stimulerende rol spelen en ervoor zorgen dat iedereen dezelfde richting op blijft gaan. Dit provinciale landschap, te midden van stedelijke gebieden als Rotterdam en Delft, is uniek en verdient die samenwerking tussen gemeenten. Ik zal de verbindingen en samenwerking blijven stimuleren, soms met een nieuwe, onconventionele aanpak voor een betere toekomst."

Samenwerking
De toetreding tot de Landschapstafel was voor de kersverse voorzitter direct een positieve ervaring. "Het succes van de Landschapstafel berust op de betrokkenheid en toewijding van alle deelnemers, dat voel je meteen", aldus Noordermeer. "Zij hebben zich aangesloten bij de Landschapstafel, omdat zij het gedachtegoed omarmen. De daadkracht om het gebied te beschermen is er bij elke deelnemer, mede doordat elke partij op een eigen manier een hart voor deze plek heeft." Van Bijsterveldt: "Er zitten inderdaad allemaal mensen aan tafel die van het gebied houden. Mensen met als doel om het bestaansrecht van het waardevolle landschap tussen de steden te waarborgen. Alleen door samen te werken en elkaar aan te spreken, kunnen we de uitdagingen waarmee het Midden-Delfland wordt geconfronteerd, het hoofd bieden. De Landschapstafel is een mooi voorbeeld van hoe informele samenwerking toch kan leiden tot een positieve bijdrage aan ons landschap."

Lees verder op pagina 3.