Afbeelding
Foto:

Vermeer in Delft

Vooruitlopend op de grote tentoonstelling van schilderijen van Johannes Vermeer van 10 februari t/m 4 juni 2023 in het Rijksmuseum, zijn Museum Prinsenhof Delft en het Vermeer Centrum Delft al druk bezig met hun tentoonstellingen in diezelfde periode. 

Aan de Voldersgracht 21 - in het gebouw van het Sint Lucasgilde - huist het Vermeer Centrum Delft. Vooruitlopend op deze grote tentoonstelling, is hier op vier verdiepingen al het nodige te vinden over Vermeer. Zo zijn al zijn 37 werken er te zien in de vorm van hoogwaardige digitale reproducties. Gemaakt in samenwerking met de musea waar de echte werken hangen en op het juiste formaat. Ook het onlangs in Dresden gerestaureerde schilderij ‘brieflezend meisje voor een open raam' is hier in gerestaureerde vorm al te zien. Naast de schilderijen heel veel informatie over zijn leven, zijn tijdgenoten, zijn stad Delft, zijn technieken, zijn verborgen liefdesboodschappen en nog veel meer.

Eigentijdse Vermeers
Dwars door het centrum hangen ook eigentijdse Vermeers, zowel in de vorm van foto’s, keramiek als op doek. Op de tweede verdieping zijn op dit moment (tot begin september) zes sjabloondrukken van de hand van de Delftse kunstenaar Rob van Es te zien.

Er staat meer te gebeuren
In de aanloop naar 2023 staan meer zaken op stapel. Zo wordt in de loop van dit jaar aan Delftenaren en Vermeerliefhebbers uit binnen- en buitenland gevraagd een brief aan Vermeer te schrijven. Met deze brieven – een samenwerking tussen Rob van Es en het Vermeer Centrum Delft – wordt een brug geslagen tussen de 17e eeuw van Vermeer en onze eigen tijd. In september en oktober exposeren 24 Groningse en Friese kunstenaars in Vermeer Centrum Delft en in de Oude Kerk nieuw werk dat geïnspireerd is op het licht en de voetsporen van Vermeer. Bekende kunstenaars Henk Helmantel en Rein Pol doen hier aan mee.

Zelf meedoen
Het zijn allemaal voorbodes op het komende Vermeerjaar. Van 10 februari t/m 4 juni 2023 is Delft de plek waar mensen uit de hele wereld willen komen kijken naar waar Vermeer heeft geleefd en gewerkt. De echte werken van Vermeer mogen dan wel in het Rijksmuseum te zien zijn, maar Museum Prinsenhof Delft en het Vermeer Centrum Delft zijn al druk bezig met voorbereidingen voor dit jaar. Samen zoeken zij de samenwerking met Delftenaren, ondernemers en instellingen.

Iedereen die ideeën heeft om van het Vermeerjaar een feest te maken, is welkom. Een mooie kans om het Delft van nu en het Delft van Vermeer dichter bij elkaar te brengen.