Vervolg van de voorpagina

Anonimiteit
Resultaten van het onderzoek zijn én worden niet gedeeld met de gemeenteraad. "Er is destijds gekozen voor een vertrouwelijke opzet van het onderzoek vanwege de dreiging. Door respondenten te anonimiseren, durfden zij openhartig te zijn richting de onderzoekers zonder dat zij risico zouden lopen. Het onderzoek heeft het beeld dat wij als gemeente al hadden van de islamitische gemeenschappen vooral bevestigd en de uitkomsten hebben niet geleid tot aanpassing van het beleid. De analyse is met niemand gedeeld, omdat wij geen risico willen lopen op herleidbaarheid naar personen."

Vertrouwen
Berichtgeving in de media heeft geleid tot veel vragen vanuit de islamitische gemeenschappen. Van Bijsterveldt: "De gemeenschappen zijn verontrust, ook door deels onjuiste berichtgeving in de media. Maar het is uiteindelijk ook aan ons als overheid om de mensen goed te informeren. Daarom ben ik blij dat we als gemeente, nu de zaak goed uitgezocht is, naar buiten kunnen treden en een aantal onterecht ontstane beelden recht kunnen zetten. Het gesprek met de besturen van de moslimgemeenschappen hierover is constructief-kritisch en dat waardeer ik zeer, maar ik begrijp ook heel goed dat er mensen zijn die boos of wantrouwend zijn geworden. Met hen wil ik graag het gesprek aangaan. Als burgemeester hecht ik veel waarde aan de goede relatie die we hebben, die wil ik behouden. En ben ik juist blij met de in de afgelopen jaren opgebouwde samenwerking bij de aanpak van polarisatie, radicalisering en extremisme en het versterken van de weerbaarheid van onze inwoners."

Balans
Van Bijsterveldt achtte de vertrouwelijkheid van het onderzoek in 2017 nodig, maar zegt dat een soortgelijk onderzoek in de huidige context niet meer passend zou zijn. "Voor mij als burgemeester is het altijd zoeken naar de juiste balans tussen privacy, transparantie en veiligheid, afhankelijk van de situatie. Het dreigingsniveau is nu lager en de relaties tussen de gemeente en de moslimgemeenschappen zijn sterker. Een scan zou daarom nu veel meer in de openbaarheid gebeuren, zoals wij afgelopen jaar ook hebben gedaan. Ook bij de moslimgemeenschappen zie ik een sterke wil om Delftenaren te verbinden en polarisatie tegen te gaan."