De nieuwe voorzitter van het Varend Corso, Rob Baan, wil nog hoger inzetten
De nieuwe voorzitter van het Varend Corso, Rob Baan, wil nog hoger inzetten Foto:

Nieuwe voorzitter Rob Baan loopt over van ambitie

MONSTER - Rob Baan, al jaren met zijn bedrijf Koppert Cress uit Monster zelf met een boot deelnemer van het Varend Corso, is het nieuwe 'gezicht' van het driedaagse evenement.

Voorzitter Baan, die het stokje over nam van Pleun van der Ende, loopt over van ambitie. Op termijn wil hij met het Corso ook bij de grotere buurtsteden Den Haag en Rotterdam aanmeren. "In het Westland zitten we te schreeuwen om arbeidskrachten, vooral met betrekking tot high-tech in de kassen. Het Varend Corso is natuurlijk het beste uithangbord om dit onder de aandacht te brengen. De ontsluiting naar Den Haag kan beter, routes van en naar moeten geschikt zijn. Een hele uitdaging, maar ik spreek die ambitie wel uit, want tot nu toe doen we (te) weinig met de grote buren. Alleen met een jaarlijks weekend 'Kom in de Kas' bereik je ze niet. Het Corso kan beter dienst doen als uitnodiging naar grotere gemeenten."

Hele toer
Het bleek dit jaar nog een hele toer om het Corso van de grond te krijgen. "Grote sponsors haakten af en we moeten het ook met een minder aantal boten doen. Uiteindelijk kwam alles wel weer op z'n pootjes terecht, maar het bleek geen sinecure om dat te bewerkstelligen. Wat ik constateer is dat er meer beweging moet komen in het Varend Corso, aan wal is het nog wat te passief. In plaats van bezoekers die afdruipen nadat de stoet voorbij getrokken is, wil ik liever meer interactie zien, naar het voorbeeld van Sail Amsterdam. Let wel: we hebben 550.000 toeschouwers aan de kant staan. Zij worden nog te weinig bij het festijn betrokken, er moet meer entertainment komen om de mensen langer te binden. Gelukkig varen we dit jaar in Maassluis door naar de sluis, in het centrum, waar de horeca zich bevindt. Dat wordt dus een leuke avond na de botenschouw, dat zit wel snor!"

Hele dag feest
"Als beste voorbeeld wil ik de Buitenwatersloot in Delft noemen. Daar is het de hele dag feest, voorafgaand en na afloop. Topkok Yuri Verbeek organiseert vooraf een receptie. Zijn bedrijf, De Kokkerie, is gevestigd aan de Buitenwatersloot, hét punt op de route waar de beleving het grootst is.

Daar gaat het feestje nadat de botenstoet is vertrokken nog heel lang door. Hier worden aan de kant zulke leuke initiatieven ontplooid, dat zou ik graag op meer plekken tijdens de route zien. Eigenlijk is het vanaf Schipluiden met z'n mooie, oude huisjes, drukte en gezellige sfeer tot aan de Buitenwatersloot één grote happening. Dat is elk jaar het hoogtepunt van de route.

Het gekke is, we zijn met het Corso een van de grootste evenementen op de landelijke kalender, maar omdat we met de Amsterdamse Gay Pride moeten concurreren, zijn we hoegenaamd niet te zien op de landelijke zenders. Waarschijnlijk zijn we hierin veel te bescheiden. Ik weet zeker dat de gezelligheid bij de Buitenwatersloot zeer tv-waardig kan zijn. In die zin doen we niet onder voor welke Pride dan ook. Want, hoe groot we ook gegroeid zijn, bij ons valt nooit rampspoed of rottigheid te bespeuren. Dat is het meest bijzondere, het Corso is één groot gezellig familiefeest."

Doorpakken
"Het is zaak om in september, bij de eerste vergadering voor het Corso van 2020, meteen door te pakken. De walactiviteiten in Maassluis zijn een goede eerste stap, dat moeten we uitbreiden. Wat het me aan tijd kost per week? Oh, dat valt reuze mee hoor, want de verschillende commissies pakken hun 'ding' zelf voortvarend op. Zij komen heel vaak bij elkaar, terwijl het bestuur elkaar ongeveer tweewekelijks ziet of via Skype bepaalde dingen doorneemt. Ik woon in Enkhuizen, dus ik pendel al twintig jaar 125,3 kilometer heen en weer voor mijn werk. Mijn eigen bedrijf, kwekerij Koppert Cress, zit in Monster. Wij doen met een eigen boot al twaalf jaar mee aan het Varend Corso. Dat heeft ons geen windeieren gelegd, de naamsbekendheid kreeg een enorme boost. Ik stond altijd prominent voorop de boeg.
Na drie dagen op zo'n boot ben je wel even uitgeteld. Dat is nu een beetje anders. Ik heb als voorzitter van de club heel wat plichtplegingen, aan land en 'op zee'. De boten aanmoedigen is er daar een van. Het zijn er zo'n 50 in aantal, inclusief de kinderboten die voorop gaan als Kindercorso. De maandag na het Corso ga ik wel even met de voetjes omhoog, dat is een dag waarop ik mijn chillmomentje pak. Maar vakantie? Ja, pas in september. Vanwege mijn tuinbouwbedrijf moet ik in augustus, de drukke periode, nog even in de buurt blijven."

Schooltuintjes
"Onze boot, van Koppert Cress, heeft als thema 'Schooltuintjes'. We maken ons heel druk om het feit dat kinderen tegenwoordig zo weinig groente eten. Maar de lekkerste groente komt uit eigen tuin. Daarom is het ook schandalig dat nog maar 5% van de scholen in de regio een schooltuintje heeft. Dat is ook een soort van 'Wow! Maar zo weinig?' Kinderen moeten 'het land' proeven: lekker met de blote handen wroeten in de aarde, zwarte nagels en vieze voeten krijgen. Daarom ben ik er trots op dat Simon Groot (84), een zaadveredelaar die in oktober de Nobelprijs voor Voeding en Landbouw uitgereikt krijgt, bij de opening van het Corso is. Hij krijgt deze prijs, de Wereldvoedselprijs, vanwege zijn inzet om kleine boeren in Azië en Afrika van betere groentezaden te voorzien.
Daarmee zorgde hij niet alleen voor economisch perspectief, maar ook voor gezondere voeding voor miljoenen mensen. Hij rept ook over het belang van schooltuintjes. In zijn woorden: 'Het is essentieel dat elk kind een schooltuin meegemaakt moet hebben.' ik sluit me van harte aan bij zijn woorden. Deze man - in mijn ogen veel te bescheiden- is een legende, uniek dat hij aanwezig is bij de opening bij De Tuinderij in De Lier. Over die laatste locatie gesproken, dat is ook echt een kippenvelplek. Daar zie je met eigen ogen hoe mooi Nederland kan zijn, vooral met de boten op de achtergrond als decor. Altijd weer een spectaculair gezicht."