Tijdens een bijeenkomst van BKS werden ondernemers ingelicht over het inkoopcollectief
Tijdens een bijeenkomst van BKS werden ondernemers ingelicht over het inkoopcollectief

Wordt Schieoevers het eerste energieneutrale bedrijventerrein van Zuid-Holland?

DELFT - Bedrijvenkring Schieoevers (BKS) heeft de ambitie om de gehele Schieoevers te verduurzamen in het kader van de gemeentelijke Energietransitie. Daarmee zijn zij al goed op weg.

"Schieoevers moet een toekomstbestendig en duurzaam bedrijventerrein worden", aldus Jaap Langhout van BKS.
"Wij spannen ons in voor vermindering van de CO2-uitstoot, door in te zetten op energiebesparing en het opwekken en gebruiken van duurzame energie. BKS helpt bedrijven met de opgave om te verduurzamen, onder meer door energieadviseurs in te zetten bij het delen van kennis en ervaring. Op de Schieoevers zijn al verschillende bedrijven actief met het opwekken van duurzame energie, door de plaatsing van zonnepanelen."

Collectiviteit en SDE+
"Met de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) kunnen ondernemers die kiezen voor zonnepanelen in aanmerking komen voor subsidie. In 2019 is voor deze regeling 10 miljard euro beschikbaar. BKS is altijd op zoek naar de kracht van samenwerkingen. Wij hebben onze leden daarom opgeroepen om zich aan te melden voor ons zonnepanelentraject, zodat wij met zijn allen volume kunnen creëren. Door dit inkoopcollectief kunnen wij gaan voor de beste panelen tegen de beste prijs, geïnstalleerd door installateurs uit de omgeving. Het liefst uit Delft, zodat de Delftse economie verder wordt gestimuleerd.
Op 4 november was de sluitingsdatum van de subsidieaanvragen. Het resultaat is dat voor zo'n 4650 zonnepanelen een SDE+-regeling is aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van zo'n 425 huishoudens, dus dat is een mooi resultaat. Aan 23 bedrijven is een concreet advies gedaan voor het opwekken van zonne-energie, waarvan er 17 direct meedoen aan het inkoopcollectief. Ons initiatief voor een energieke regio werpt dus nu al zijn vruchten af. In het eerste kwartaal zullen de eerste kleine installaties worden opgeleverd, de grotere volgen vanaf april. In die maand worden de SDE+ subsidies toegekend."

Overschot
"Het zonnepanelentraject van de Schieoevers heeft voldoende potentie om de energie volledig zelf op te wekken, zelfs meer dan dat. De overschotten aan opgewekte energie gaan wij ten goede benutten. Energieleverancier Stedin faciliteert dat het overschot terechtkomt bij andere bedrijven of huizen aan de randen van het bedrijventerrein. Denk bijvoorbeeld ook aan laadpalen voor elektrische auto's, met een speciaal tarief voor leden van de BKS. De doelstelling is om dit in 2020 te bewerkstelligen. Dat klinkt optimistisch, maar wij gaan het redden."