Delftse wint Ammodo Science Award 2019

Stephanie Wehner (41), Antoni van Leeuwenhoek Professor QuTech aan de Technische Universiteit Delft, is een van de acht winnaars van de Ammodo Science Awards 2019.

Dat maakte Ammodo deze week bekend. Wehner ontvangt een geldbedrag van 300.000 euro. Dat geld kan de laureaat de komende jaren gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Hacker
De voormalig professioneel hacker richt zich op het ontwikkelen van kwantuminternet waarbij het onmogelijk is data te onderscheppen. De verstrengeling van deeltjes, elektronen en hoe dat een rol speelt in de ontwikkeling van gegarandeerd veilig internet in de toekomst. Informatie met hele andere eigenschappen dan het huis-, tuin- en keukeninternet van nu. Verstrengeling is een centraal concept in de kwantummechanica, voor veilige communicatie en supersnelle coördinatie. Ze wil dit realiseren in het geplande kwantumnetwerk rondom Delft.

Rolmodel
Wehner is een rolmodel en inspiratiebron voor jonge informatici en natuurwetenschappers. Dit o.m. door haar vision talks op TEDx. Eerder ontving zij een ERC Grant en een NWO VIDI Grant voor haar innovatieve werk.