Afbeelding
Foto:

Bezoek eens een gevangenis!

De stadsgevangenis van Delft, Het Steen, is gevestigd in het 16e eeuwse stadhuis van de stad. Het Steen is gebouwd in de late middeleeuwen en ligt in het historische centrum van Delft.

Balthasar Gerards (1557-1584), de moordenaar van Willem van Oranje, werd in Het Steen gevangen gehouden, verhoord, op gruwelijke wijze gemarteld en uiteindelijk gevierendeeld. Een andere beroemde logé was Wolfert van Borselen (1245-1299), de heer van Veere. Aan het eind van de 13e eeuw de machtigste man van de graafschappen Holland en Zeeland én de man die Rotterdam in 1299 haar stadsrechten verleende.
Het Steen is sinds 2012 opengesteld voor het grote publiek. Het cachot is gevestigd in de stadhuistoren, stammend uit de 13e eeuw. Deze toren werd in de volksmond 'Het Steen' genoemd, omdat het toen het enige stenen gebouw in Delft was.
Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over criminaliteit, rechtspraak en bestraffingen van de late Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw. Het verhoren van de verdachten ging in die tijd niet altijd even zachtzinnig. Soms ging men over op 'scherp verhoor', een andere benaming voor foltering. In Het Steen zijn enkele originele martelwerktuigen te zien. Om verdachten te laten bekennen werden ze bijvoorbeeld op de pijnbank gebonden, een methode waarbij de gewrichten van de verdachte door middel van touwen en katrollen werden ontwricht, of op het radbraakkruis. Hiermee werden de ledematen van de veroordeelde op meerdere plaatsen gebroken, voordat hij de genadeklap kreeg. De verhalen zijn niet bedoeld voor al te jonge, tere zieltjes. Een rondleiding door Het Steen is een welkome aanvulling op de rijke historische cultuur van Delft.
Kaartverkoop via VVV Delft, Kerkstraat 3 of vooraf via hello@delft.com Max. 20 personen. Volw. 3,50 euro. Kinderen v.a. 9 jr. 2,50 euro.