TYP HIER DE BESCHRIJVING
TYP HIER DE BESCHRIJVING Foto: Thijs Tuurenhout

Vermeer leeft voort in Delft

Johannes Vermeer is al een paar eeuwen dood, maar zijn naam leeft voort in Delft. Steeds weer zijn mensen bezig dingen over hem uit te vinden, te ontdekken en te beschrijven. Was dat in 2016 professor Grijzenhout die ontdekte dat 'het straatje' van Vermeer op de Vlamingstraat gestaan moet hebben, onlangs ontdekte iemand waar het huis van zijn schoonmoeder gestaan zou hebben. In het Vermeer Centrum Delft – hét informatiecentrum over deze Delftse schilder uit de Gouden Eeuw – wordt deze kennis verzameld. Ook krijgt het centrum regelmatig vragen over de echtheid van een schilderij, helaas altijd een poster uit lang vervlogen tijden of een kopie van één van zijn werken.

Over Vermeer is veel nog onbekend, maar wie het Vermeer Centrum Delft in hartje Delft bezoekt, zal ervaren dat we gelukkig ook veel wel weten. Natuurlijk hangen alle 37 werken van hem in het centrum. 'Niet de echte!' zeg het centrum tegen degene die nog in de veronderstelling is dat Delft een echt werk van Vermeer binnen haar grenzen heeft. De 48 miljoen dollar die voor het onlangs geveilde schilderij betaald is, was net iets teveel voor het Vermeer Centrum. Naast de schilderijen geeft het Vermeer Centrum Delft ook informatie over zijn technieken, zijn stad Delft in de 17de eeuw, zijn tijdgenoten, zijn gebruik van licht en perspectief en zijn pigmenten. Ook de restauratie van één van zijn schilderijen komt aan de orde, alsook de verborgen liefdesboodschappen.

Al met al een interessante tentoonstelling over deze Delftse schilder. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen en bent u iets ouder? Dan betaalt u slechts €9,00. Het Vermeer Centrum Delft is elke dag open van 10 tot 5 uur. Meer weten? Kijk dan eens op www.vermeerdelft.nl. En als u één van de nog niet ontdekte Vermeers op zolder gevonden denkt te hebben, mag u altijd even bellen.