"Delft is rijk", vindt Herman Weyers. "Historie, water, en een fantastisch stadsgezicht." (Foto: EvE) Foto:

"We zitten hier in Delft op goud"

"Zeggen dat het stil is in de stad, en dan met je armen over elkaar zitten, dat kan niet." Herman Weyers, directeur van het Vermeercentrum, windt er geen doekjes om. Voor een bruisende stad is samenwerking nodig: "politiek, ondernemers, horeca en bewoners moeten de handen ineen slaan."

Weyers kan het weten. Nadat hij voor het onderwijs naar Delft kwam werd hij naar eigen zeggen "verliefd op de stad". Na zijn onderwijscarrière begon hij een evenementenbureau en daarmee stond hij aan de basis van Bruisend Delft. Zo kwamen onder andere Delftdag en Lichtjesavond mede uit zijn koker, zette hij zich in voor de viering van 750 jaar stadsrechten en stond hij aan de wieg van de Donkere Dagen van Delft. Bovendien is Weyers al vele jaren betrokken bij de jaarlijkse intocht van de Sint in de stad. Nu zet hij zich alweer enkele jaren in voor het Vermeercentrum.



Nieuwe initiatieven
Mooie prestaties, maar toch kijkt Weyers liever vooruit dan terug: "Je moet nooit stil blijven staan. Je moet juist zaken die misschien hun tijd gehad hebben durven afstoten en met iets nieuws beginnen. Zo vind ik het Fringe festival een mooie aanwinst voor Delft. De Mooi Weer Spelen beginnen ook terug te komen en met de Taptoe en het Bluesfestival hebben we echte topevenementen in de stad." Maar het gaat niet alleen om evenementen, benadrukt hij: "Mensen moeten ook komen voor de rest van de stad in al haar aantrekkelijkheid: het diverse winkel- en horeca-aanbod, de mooie locaties en de historie. Delft heeft zoveel. We zitten echt op goud."

Gouden Eeuw
Hoe dat goud te ontginnen? Door samenwerking. "Het Vermeerjaar in 2016 heeft laten zien dat je met een goed idee en met veel partijen iets heel moois neer kunt zetten", aldus Weyers. Zo'n thema eens in de twee tot drie jaar is een prima idee. Hij is dan ook blij dat er voor 2019 een nieuw thema op stapel staat: "Het wordt het jaar van de Gouden Eeuw. In combinatie met het 350-jarig bestaan van de Porceleyne Fles, de geplande tentoonstelling over Pieter den Hooch is er iets heel moois van te maken. Ik denk aan een Historisch weekend, met iedereen in klederdracht, een specerijenmarkt en een historische markt." Weyers heeft ideeën genoeg, maar gaat ze zelf niet uitvoeren: "Als directeur van het Vermeercentrum heb ik mijn handen vol. Maar als iemand zich geroepen voelt wil ik mijn ideeën graag delen!"

Weekendje Delft
Het Vermeercentrum zal daar zijn steentje aan bijdragen. Zo wil Weyers samen met Erfgoed Delft graag meer tentoonstellingen maken en droomt hij zelfs van het opgraven van de resten van Herberg Mechelen, de herberg van Vermeers vader. "Delft is zo rijk: we zijn waterstad nummer één. We hebben technologie, we hebben historie. Daar moeten we mee aan de slag. Dat wat nu een dagje Delft is kan makkelijk een weekendje Delft worden!"