Afbeelding
Foto: Sonja Koelewijn

Karel Bevers blij met aandacht voor jonge mantelzorger

DELFT - Hij is een geboren en getogen Eindhovenaar, maar sociaal werker Karel Bevers (56) werkt al tien jaar fulltime bij Participe Delft/Delft Voor Elkaar. Zijn specialiteit is jongeren. Vandaar ook dat Karel verguld is met het feit dat de jonge mantelzorger eindelijk ook een keer in het zonnetje gezet gaat worden. Tijdens de 'Dag van de Mantelzorg', zaterdag 10 november a.s. is er een speciaal festival voor de mantelzorgers in Buurthuis/Wijkcentrum De Wending in de Raamstraat.

"Ik richt me speciaal op jonge mantelzorgers in het kader van de Dag van de Mantelzorg. Want vergis je niet, mantelzorg trekt een grote wissel op mensen, dus ook -en misschien vooral- op jongere mantelzorgers. Bijvoorbeeld het autistische broertje wat alle aandacht krijgt en de rest van de kinderen binnen de familie die een beetje aan hun lot overgelaten worden. er wordt altijd maar verwacht dat kinderen zich zelf altijd wel weten te redden en te vermaken. Natuurlijk staan zij in hun recht als ze op gezette tijden aan de bel trekken en zeggen: 'Maar ik wil ook wel eens wat, ik ben er ook nog!'

Festival
Het festival in De Wending is voor mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 25 jaar. Niet exclusief hoor, want 'gewone' jongeren zijn ook welkom. Sterker nog: het is juist leuk als deze twee groepen elkaar beter leren kennen. We beginnen rond het middaguur met pizza. Er is een rap-workshop waarbij de jongeren hun gevoelens/verhaal op papier kunnen zetten. Verder staat dans, breakdance en hiphop, op het programma. Andere activiteiten op de agenda zijn: een graffiti-workshop, een bouwplek om lekker te knutselen en een visagie-workshop voor de dames. En als klap op de vuurpijl hebben we voor elke bezoeker een goodiebag gevuld met passende artikelen. Dat verdienen ze, want voor jonge mantelzorgers zoals Giliana en Stefan (zie ander artikel in deze krant, red.) neem ik diep mijn pet af. We hopen ze een heerlijk onbezorgde middag te kunnen bieden, waarvan ze na afloop kunnen zeggen: "Dit was echt tof, even helemaal nergens anders aan denken. Een middagje lekker voor mezelf!"

Lotgenoten
We hebben al een kleine lotgenotengroep in beeld, daar zijn we in 2016 mee begonnen. Dit alles onder de noemer 'Ik doe het gewoon' (want het is mijn vader of mijn broer). Maar, en daar stappen we misschien te makkelijk overheen, die uren mantelzorg op jonge leeftijd kunnen ook leiden tot uitval op school of depressieklachten. Het gaat wel eens over het randje qua belasting en dat proberen we te voorkomen. Met de lotgenotengroep komen we ongeveer een keer per 6 weken samen. deze groep wisselt, want niet iedereen kan altijd. Het is gewoon hard werken voor die kids. Heb wel eens volwassenen gesproken die vertelden dat ze voor het eerst een weekendje samen weg konden in vier jaar tijd. Dat was voor mij echt een openbaring, zo van: 'Wow, zo lang al niet aan jezelf toe komen?' Dat willen we natuurlijk bij de jongeren niet ook mee maken, dus een beetje extra aandacht voor hun situatie kan geen kwaad.
Tijdens de lotgenotenbijeenkomsten doen we meestal iets wat goed bij ze past, zoals zelf pizza bakken of een tochtje met de waterfiets in De Delftse Hout. Gewoon lekker vrijblijvend, geen moetjes."

Aanmelden
Wil je het 'Ik doe het gewoon'-festival ook bijwonen? Aanmelden kan via de site van Delft Voor Elkaar: www.delftvoorelkaar.nl

Voor wie: Jonge mantelzorgers (en hun vrienden en/of bekenden) van 8-25 jaar
Locatie: De Wending, Raamstraat 67 in Delft
Tijdstip: 10 november 2018 van 11.30 – 17.00 uur
Om 17.00 uur wordt de mantelzorgwaardering 2018 uitgereikt.

Afbeelding