Anniek, Niels, Fenneke, Sem en Berry van Studenten Vrijwilligerswerk Delft in stemmig 'Delfts Blauw'
Anniek, Niels, Fenneke, Sem en Berry van Studenten Vrijwilligerswerk Delft in stemmig 'Delfts Blauw' Foto:

Studenten zetten vrijwillig hun beste beentje voor

DELFT - Niet iedereen is direct laaiend enthousiast als het woord 'student' valt. Recent nog was er veel ophef over de verkameringsproblematiek in de wijk Olofsbuurt/Westerkwartier. Studenten in Delft kampen met een slecht imago. Hoogste tijd voor het bestuur van Studenten Vrijwilligerswerk Delft om de oppoetsdoek ter hand te nemen. Voorzitter Sem Grootscholten over de lancering van de nieuwe website, een soort van vacaturebank voor studenten die vrijwillig taken op zich willen nemen.

Door Ruud Stift

Of hij zelf ook een vrijwillige taak heeft? "Ja," zo luidt het antwoord van Sem. "Het voorzitterschap van Studenten Vrijwilligerswerk Delft (SVD)."
Want er zit veel tijd in vergaderen en organiseren. Eén vergadering per week met het bestuur en een tweede met andere verantwoordelijke partijen. "Zoals met de gemeente en de TU Delft, onze beoogde financiers, waar we ook verantwoording aan afleggen."
Sem, voormalig TU-student, studeert bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden. "Maar ik woon in Delft en ben nog steeds lid van de Delftse studentenvereniging Sint Jansbrug. Alle bestuursleden van SVD vertegenwoordigen allemaal een andere studentenvereniging: Fenneke zit bij D.S.R. Proteus-Eretes, Berry bij Sanctus Virgilius, Niels bij D.S.R.V. Laga en Anniek bij het Delftsch Studenten Corps. Kortom, we zijn heel studentbreed vertegenwoordigd. Bijna alle studentenverenigingen in Delft hebben hun 'eigen' vrijwilligerscommissie. Je moet onze site dan ook meer zien als een overkoepelend adres waar alle studentenverenigingen kunnen 'browsen' voor een matchende vrijwilligersvacature, individueel of als groep. Bedrijven weten ons over het algemeen al goed te vinden. We hebben ongeveer 40 contacten in ons databestand. Nu is het aan de student om onze vernieuwde site frequenter te bezoeken. Vrijwilligerswerk is dé manier bij uitstek om wat terug te doen voor je stad. Daarnaast leer je andere organisaties kennen. Je kunt veel opsteken van activiteiten buiten je studie. Op 21 november staat de tweede speeddate-avond voor studenten en eventuele partners gepland. Hier proberen we, in samenwerking met TOP Delft, studenteninitiatieven aan Delftse organisaties te koppelen. We treden meer naar buiten met SVD. Vorig jaar vond de grondlegging plaats, dit jaar presenteren we ons met een kick-off in december bij alle grote studentenbesturen in Delft. We werden een beetje in het diepe gegooid, maar het fundament staat. De site bevat nog een paar hick-ups, maar hij is opgeschoond en operatief. Welke klusjes de studenten zoal vrijwillig opknappen? Het programmeren van een website, het verven van hekjes, taalles voor immigranten of een dagje uit met kinderen. Heel divers."