Verduurzamers Chris, Owen en Casper van The Motown Movement in een raam van het aangekochte huis in Detroit
Verduurzamers Chris, Owen en Casper van The Motown Movement in een raam van het aangekochte huis in Detroit Foto:

The Motown Movement maakt Detroit duurzamer

DELFT - The Motown Movement. Had u hier ooit van gehoord? Nee? TU-studenten Casper van Alfen (21) en Chris van Egmond (22) verklaren dit project nader. Studenten die de failliete stad Detroit in Amerika helpen verduurzamen.

Door Ruud Stift

The Motown Movement werd in februari 2016 opgericht door drie studenten 'architectuur' van de TU Delft. Het doel? Klimaatverandering door duurzame bouwprincipes bereikbaar maken voor iedereen. Het pilot-project vindt plaats in Detroit, waar de studenten een showcase bouwen. Voor 1000 dollar -ja, dat kan in 'ghost town' Detroit- kochten ze een vervallen huis en dit pand wordt getransformeerd tot een zelfvoorzienende woning. Het project brengt onderzoek en educatie samen: een menukaart van low budget en do-it-yourself. Kortom: een lagere energierekening voor iedereen!

Waarom in Detroit?
Casper: "De rassenrellen en de krimpende auto-industrie hebben de ondergang van deze stad ingeluid. De stad staat nu bekend om zijn compleet leegstaande wijken, armoede en criminaliteit. Er is weinig geld, men woont in verouderde huizen binnen een verouderde infrastructuur. Desondanks blijven de moedige inwoners enorm positief. Ze geven niet op, maar vechten door. Er is hier een sterke do-it-yourself cultuur ontwikkeld waarbij men met elkaar werkt aan de wederopbouw van Detroit. The Motown Movement ondersteunt de ondernemende cultuur en de ontwikkeling naar zelfredzaamheid in de stad Detroit. Het moet een beweging worden van bedrijven, studenten en particulieren die een duurzame verandering willen. Onze motivatie halen we uit de mensen waar we het uiteindelijk voor doen. Die we daar ontmoeten."

Wat gebeurt er met het aangekochte huis?
Chris: "Het vervallen huis dat verbouwd zal worden tot zelfvoorzienende woning is een bakstenen tweegezinswoning aan Ford Street. De benedenwoning wordt een community house, waar gratis workshops zullen worden gegeven over duurzaam bouwen. De bovenwoning wordt aan een gezin gegeven dat uit huis is gezet vanwege financiële problemen. Het demonstratiehuis zorgt er niet alleen voor dat het gezin zichzelf beter kan wapenen tegen de hoge energierekeningen, maar ook andere families, buurten, steden en zelfs landen. Want deze methode is toepasbaar in elk huis! Als het huis klaar is wordt het aan de community gedoneerd. Buurtorganisaties zullen vanaf dat moment zorg dragen voor het huis. De aanpassingen die worden gedaan om het huis te verduurzamen zijn o.m.: isolatie en een folie om van enkelglas dubbelglas te maken. Allemaal in de vorm van betaalbare opties. Daarnaast leren we de mensen ook hoe ze zelf bij kunnen dragen: lichten uit en tv helemaal uit als ze de deur uitgaan bijvoorbeeld. Aan de overkant van de straat is een basisschool gevestigd, we zitten daar midden in het leven. Alle randvoorwaarden zijn aanwezig om het goed af te leveren, maar we hadden even een pechmomentje onderweg. Er heeft brand gewoed in de kelder, waarschijnlijk aangestoken, dat moet eerst hersteld worden."
Het tweetal probeert op allerlei manieren geld op te halen dat in het prachtige, ideële project zal worden gestopt.
"We zijn er laatst drie weken geweest om proef te draaien. In februari gaan we daar naartoe om het huis af te maken. In juli 2019 dragen wij het dan weer over aan een nieuw zevental. De proef verliep uitstekend. Iedereen binnen ons team, twee meiden en vijf jongens, brengt eigen 'skills' ter tafel: industrieel ontwerpen, bouwkunde, bedrijfskunde en technische natuurkunde gecombineerd.

Wederopbouw
Alle beetjes helpen, met weinig geld kunnen we al veel uitrichten. Om het hele project te bekostigen is 50.000 euro nodig. Aan de 'overkant', in Amerika hebben we bedrijven en particulieren bereid gevonden om te helpen. Duurzaam wonen is helaas niet voor iedere portemonnee beschikbaar. Daarom ontwikkelen we veel doityourself-technieken. Detroit is veel gewend, want de bewoners krijgen al 50 jaar geen hulp van buitenaf. De stad werd in 2013 failliet verklaard. Van de 1.6 miljoen oorspronkelijke bewoners is nog maar de helft over. Desondanks is ieder op zijn/haar manier bezig met de wederopbouw van de stad, prachtig om te zien. De tuin van het huis wordt ook voor gemeenschappelijk gebruik ingericht. Hier kunnen de leerlingen van de basisschool hun eigen groente verbouwen, want die zijn daar heel duur. De kelder wordt een studieplek/bedrijfsruimte met computers, naslagwerken voor kleine bedrijfjes die geen huur hoeven te betalen. Hopelijk wordt het een plek van inspiratie." Wilt u dit initiatief helpen, ga dan naar themotownmovement.com.